„Živi sam dokaz da možete preživeti Holivud“: Ričardu Stenliju specijalni „Koskar“ u Beogradu

Kultura 02. okt 202311:14 1 komentar
Daniela-Radojković

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) završen je sinoć svečanom ceremonijom dodela nagrada i premijernim prikazivanjem filma "Osam očiju" Ostina Dženingsa koji je u potpunosti sniman u Srbiji.

Specijalni gost festivala bio je reditelj Ričard Stenli kome je Miroslav Lakobrija, direktor festivala uručio specijalnu nagradu „Koskar“ za životno delo. Stenli se zahvalio organizatorima festivala i publici u Srbiji koja prati njegov rad.

„Ja sam živi dokaz da možete preživeti Holivud“, naglasio je reditelj.

U takmičarskom programu festivala takmičilo se 27 filmova iz Srbije, regiona i sveta. O nagradama je odlučivao žiri koji je radio u sledećem sastavu: Goce Cvetanovski, filmski reditelj iz Makedonije, Branko Tomović, glumac i Boris Trbić, dramaturg. Nagrade su dodeljene u međunarodnoj, regionalnoj i domaćoj selekciji. Ove godine uspostavljena je nova takmičarska kategorija „fantastični klinci“ u okviru koje je dodeljena nagrada „Mali Koskar“ za mlade autore do 17 godina.

„Malog Koskara“ dobio je film „Tango za kraj“ autora Lazara Jovanovića.

POVEZANE VESTI

Najbolji međunarodni film je ostvarenje „Međuvreme“ rediteljke Guillaume Scaillet, dok je specijalno priznanje osvojio film „Poslednja porudžbina“ reditelja Joa Hanga Jina. Film „Toni“ Sanjinа Maleševićа proglašen je za najbolji u regionalnoj konkurenciji, dok je specijalno priznanje dobio film „Oko svemira“ Kevina Mainentija. U domaćoj konkurenciji „Koskara“ za najbolji film dobilo je ostvarenje „Zgažene“ Aleksandra Teokarevića, nagradu za najbolju režiju dobio je „Poslednji dan na zemlji“ Rajka Radovića, dok je ostvarenju „Bdenje“ Marka Marinkovića dodeljen „Koskar“ za najbolji scenario.

Nagrade ohrabrenja (encouragement awards) dobili su domaći filmovi „Alter Ego“ i „Veliki petak“.

Boris Trbić, predsednik žirija je na uručenju „Koskara“ rekao da je posao ovogodišnjeg žirija bio veoma lak, ali u isto vreme i izuzetno težak.

„Prispeli filmovi koje su odabrali Miroslav Lakobrija i Jovan Ristić, i Dragan Jovićević kao programski direktor, pokazali su izuzetnu privlačnost ovog festivala u međunarodnim okvirima. Evropska produkcija se ovog puta našla rame uz rame sa izuzetno kvalitetnim horor filmovima i filmovima fantastike iz Južne i Istočne Azije. Dolazak Ričarda Stenlija, renomiranog gosta, pokazao je kako ovaj festival nastavlja da uprkos kriznim vremenima raste u međunarodnom krugu filmskih festivala“, kazao je Trbić.

Kada su regionalni filmovi u pitanju, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine su pristigla zanimljiva ostvarenja koja su u ovom programu predstavljala pravo osveženje, rekao je on i dodao da su srpski filmovi, bilo ih je devet, pokazali pre svega izuzetnu raznovrsnost.

„Bilo je tu polusatnih filmova koji bi se veoma lako mogli naći na evropskim festivalima specijalizovanim za ovu filmsku formu. Neki su bili locirani u urbanim sredinama, a drugi daleko od glavnog grada, u prostornim i temporalnim okvirima udaljenim od uobičajenih i predvidivih lokacija vezanih za domaće filmove. Iz svih tih razloga, posao žirija ove godine je bio izuzetno težak – kako u mnoštvu dobrih filmova izabrati one koji zaslužuju nagrade. Mislim da smo doneli dobre odluke“, zaključio je, piše Nova.rs.