Janjatović: Kad mi je Đuričko rekao da je s bendom snimio obrade, pomislio sam – o ne opet

Kultura 27. nov 202318:39 1 komentar
Goran Srdanov/Nova.rs

Na prvom albumu Džoni Midnajt trija, koji vodi Nikola Đuričko, zaista su obrade u punokrvnom smislu te reči, ocenio je u recenziji albuma Petar Janjatović.

Savremena produkcija je gusto naseljena albumima sa obradama, zavirivanje u prošlost je i u svetskim okvirima postalo normalna aktivnost, kaže Janjatović.

„I kad mi je Đuričko rekao da je sa svojim Midnight bendom snimio album koji pretežno čine obrade, pomislio sam o ne, ne opet. Al ajd, mogao bih da preslušam. Posebno što su odabrali ex yu rock pesme koje su snimili po sećanju. Koje je, dobro znamo, varljivo. Dakle, intrigantno je bilo saznati na koji način se tih pesama sećaju. I sad, nisam pametan da li su njihove verzije ispale ovako jer su poprilično zaboravni ili je to bila namera. A rezultat je da su dali viđenje starih nota sa jakim ličnim pečatom. Dakle, na ovoj ploči su zaista obrade u punokrvnom smislu te reči“, kaže on.

Radan Popović

Neke od njih su mu delovale kao kada omiljenu knjigu čita ponovo, i to posle dugo godina, pa u njoj, kako kaže, nalazi neka sasvim nova i drugačija značenja.

„Tako mi “Poljubi me” Džonija Štulića izgleda kao da je napisana tek pre par godina i direktno se odnosi na ovo politički zasićeno vreme. A “Zemlja” EKV je dobila depresivan i turoban začin. “Aikido” Braće Left se lenjo valja kao u usporenom filmu. Nekako, svaki snimak ima svoju priču. Ove verzije su dodatni kvalitet dobile uvođenjem razigrane i maštovite duvačke sekcije. Tako “Oko moje glave” Šarla akrobate zvuči kao da je iz neke predstave alternativnog zagrebačkog pozorišta Kugla glumište s početka osamdesetih godina onog veka. “Kad sunce opet zađe” KUD Idijota je odsvirana do neprepoznatljivosti, ali sa poštovanjem prema originalu. Jedva čekam da snimak pošaljem Saletu Verudi, njenom autoru. Ključni začin ploči daju Đuričkove teme. “Dobro te čuvaju” je duhovita paćeničko ljubavna pesma koja na originalan način opisuje hiljadu puta obrađenu temu. “Leptir” kao da je nastao u ranoj fazi novog talasa, a pod jakim uticajem britanske scene.“

„Možda ništa od ovoga Midnigiht bend nije zamislio na način koji sam ja doživeo, ali mi deo ove ploče odiše grubom stvarnošću koja nas agresivno napada. Za koju nije dovoljno ovladati aikido veštinom“, zaključio je Janjatović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare