Jednostavno rečeno – Već neviđeno

Kultura 12. maj 202212:36
Jednostavno rečeno

Grupa Jednostavno rečeno, koja se bavi istraživanjem i predstavljanjem kulturnog i industrijskog nasleđa gradova Srbije i regiona, predstavlja od 16. do 19. maja u Ostavinskoj galeriji u Beogradu izložbu “Već neviđeno”, posvećenu Priboju i nekada čuvenoj pribojskoj Fabrici automobila (FAP).

Izložba predstavlja prvi pogled na izbor fotografija i skeniranih negativa, nastalih kroz istraživanje života grada i industrijskog nasleđa Priboja, sa posebnim osvrtom na Fabriku automobila Priboj (FAP). To je ujedno uvod u dalje promišljanje javnog predstavljanja fotografskih arhiva koje digitalizuje grupa Jednostavno rečeno: arhiv Fabrike automobila u Priboju, FAP i arhiv Zavičajnog muzeja Priboja. Autor većine fotografija i negativa je pribojski fotograf Murat Jukić.

POVEZANE VESTI

Predstavljajući arhive kroz virtuelne i fizičke javne prostore, Jednostavno rečeno najavljuje sveobuhvatnije prikazivanje i kontekstualizovanje fotografskih i ostalih sadržaja. Pored ovoga, istražuje mogućnosti korišćenja tih i sličnih arhiva na nove načine, što će predstaviti i u drugim gradovima zemlje i regiona, kao i u drugim javnim prostorima – od Fejsbuka do kulturnih centara, od galerija do kamiona.

Grupa Jednostavno rečeno, koja postoji od marta 2021. godine, istražuje i predstavlja kulturno i industrijsko nasleđe gradova Srbije i regiona, nastojeći da što više materijala dobije kroz razgovore i neposrednu komunikaciju sa ljudima iz različitih sredina. Kroz projekat „Od igle do šasije“, bavila se istraživanjem industrijskog nasleđa Priboja i u sklopu tog projekta objavljena je publikacija „Što baš sad, što baš FAP“, kao i kratki dokumentarni film „FAP nije bio samo firma“.

Izložba „Već neviđeno“ je završna faza projekta „KC Kamion“, koji su podržavali Fond za otvoreno društvo, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, EU u Srbiji, Fondacija Jelena Šantić i Grupa 484.

Komentari (0)

Vidi sve komentare