Jelić o „Najtežoj ulozi“: Velika stigma prati žrtve seksualnog nasilja

Kultura 17. mar 202121:18 1 komentar

Jako je važno govoriti o seksualnom nasilju nad glumicama ne samo zato što je aktuelizovano, važno je da se govori o tom pitanju i u obrazovanju, i u umetnosti i oblasti zakona, kao i da žrtve progovore o tome jer ćutanje je ono što počinioce i dalje čini vlasnicima moći, rekla je rediteljka Aleksandra Jelić iz Apsarta.

Projekat “Najteža uloga“ je prvi regionalni pozorišni i filmski projekat koji se bavi seksualnim nasiljem nad glumicama. Ovaj projekat koji za sada ujedinjuje organizacije i angažovane kolektive iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pokušaće, kako je najavljeno, da rasvetli tamnu stranu glumačkog posla i iz senke bačene na karijere mnogih glumica osvetli i prikaže njihove istinite priče.

„Mene zanima kako autora da napravim predstavu koja će biti protkana dokumentarnim materijalom, a drugim delom će propitivati razne glumačko rediteljske mitove u kojima stvaramo“, navela je ona.

Jelić je navela da i samo prepričavanje, osobama od poverenja, pretrpljenog seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja može da ima lekovito dejstvo.

„U Apsartu kroz dramske tehnike lično iskustvo pretvaramo u dramski materijal, na taj način se osoba oslobađa tog iskustva jer taj proces je lekovit. Teško je naći priče i žene koje su spremne da ih podele, stigma je velika i strah je veliki, ali takvih žena ima i ja im se divim i neke će biti i deo ovog projekta“, navela je.

Deo projekta će biti i studenti, kojima će, kako je rekla Jelić, biti omogućeno da budu deo dramskog procesa, i kroz taj rad će moći da osveste šta jeste i šta nije seksualno uznemiravanje, šta su granice, kako da takve oblike ne prihvataju i ne normalizuju.

„Dokumentarni film će pratiti proces pripreme ove predstave ili nenastanak te predstave jer već sad vidimo da će biti mnogo prepreka, ćutanja, straha, tako da je ishod neizvestan“, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare