Jovićević: NIN-ova nagrada nosi jedno breme, ona rađa ali i sahranjuje pisce

Kultura 21. jan 202310:2920 komentara

Žiri će u ponedeljak, oko podneva, saopštiti ime 69. laureata najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja, NIN-ove nagrade. Urednik kulture u nedeljniku NIN Dragan Jovićević kaže za N1 da su među šest finalista tri spisateljice, čiji su to, dodaje, prvi romani. "Interesantno je da čujemo te ženske glasove", kaže. "Nagrada vuče jedno breme, jako je teško to dostići, i njen istorijski, ali i kulturološki značaj. A kontroverze koje prate svaku dodelu su uvek interesantne", naveo je.

Knjige Danice Vukićević, Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak uvrštene su u najuži izbor za roman godine. NIN-ov žiri u sastavu Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Кorunović i Teofil Pančić (predsednik) od trinaest naslova iz užeg izbora odabrao je šest romana za finale.

Danica Vukićević sa romanom „Unutrašnje more“ je, prema rečima Jovićevića, jedna od tri žene u finalu.

POVEZANE VESTI

„Mislim da su vrlo zanimljivi romani i ove godine. Bilo je pitanje ko će doći do tog finala. 177 knjiga je ispunilo uslove takmičenja ove godine. Danica je jedna od tri spisateljice, to su sve romana prvenci, kod žena. Kod pisaca je druga situacija. Interesantno je da čujemo te ženske glasove… Verujem da su u pitanju novi glasovi na književnoj sceni“, rekao je.

Milan Tripković je u konkurenciji sa romanom „Klub istinskih stvaralaca“.

„Mi tradicionalno vodimo kratke razgovore sa svim finalistima. Ja mislim da svako zaslužuje da bude pročitan. Dobitnik pokupi kajmak i najveću slavu, ali mislim da i ostali zaslužuju da se o njima priča, da se što duže zadrže u javnosti“, izjavio je Jovićević.

Uvek su u pitanju nijanse, kaže. „Zato imamo neparan broj članova žirija“, dodao je.

O Goranu Petroviću i njegovom delu „Papir sa vodenim znakom“, Jovićević kaže:

„Goran ima dva romana, što je vrlo zanimljivo, vidim da se nalazi i u drugim takmičenjima sa oba romana. Moja pretpostavka je da su u pitanju dva dela jedne trilogije, i da su komplementarni, treba oba da se pročitaju. Nismo imali slučaj da su dva romana istog pisca došli do kraja“.

U finalu je i Mirjana Drljević sa romanom „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“.

„To je detektivska priča, taj roman ja čitam, vrlo je uzbudljiva pripovest. Moram da priznam da je u srpskoj književnosti, uvek je pitanje tog ženskog lika, a ovo je roman ispunjen ženskim likovima. U pitanju je dosta feministička priča, ali koja nije vulgarizovana. Ona je vrlo spontano došla do tih likova“, ispričao je Jovićević.

Prema rečima Jovićevića, Uglješa Šajtinac, koji je ove godine u finalu sa romanom „Koljka i Sašenjka“, istrajan i voljen pisac.

„Ovo mu je drugi put da je u konkurenciji. Imali smo i prethodni roman ‘Darovi’. U pitanju je istrajan pisac i voljen, vidim da ga i kritika i publika vole. Počeo sam da ga čitam, vidim da i on traži taj svoj jezik, napreduje i kao pisac i kao književnik i zasluženo je u finalu“, kazao je gost N1.

Roman „Klara, Klarisa“ Marijane Čanak je, kako je rekao, iznenađenje produkcije.

„Prvi put je napisala roman i vidim po reakcijama javnosti i kritike da je uspela da intrigira tom pričom, o potrazi za identitetom, unutrašnjom sobom“, naveo je Jovićević.

NIN-ovu nagradu prate kontroverze skoro svake godine, jer uvek bude nezadovoljnih pisaca.

„To bude interesantno. Mi ćemo u ponedeljak dodeliti 69. nagradu. Za samo godinu dana doći ćemo do jubileja – 70 dugih godina. Kada pogledamo unazad, pisci koji su dobijali nagrade bili su značajni u tom istorijskom trenutku. Nagrada vuče jedno breme, jako je teško to dostići, i njen istorijski, ali i kulturološki značaj“, kazao je.

Jake emocije

Dodaje da u Srbiji postoji 500 nagrada, ali se ni o jednoj ne priča kao o NIN-ovoj nagradi.

„Ona se tako ustalila i nešto je što javnost najjasnije percipira kao nešto što je značajno, i kao nešto što rađa, ali i sahranjuje pisce. Iz radoznalosti sam gledao – arhiva kaže: stalno su bile jake emocije oko NIN-ove nagrade, i to ne treba da čudi“, naglasio je Jovićević.

A o tome šta je recept za dugovečnost romana, kaže da ne zna, ali da je NIN-ova nagrada svakako jedan bitan faktor.

„Sama nagrada je recept mozda, jer ona nekako ostaje najduže. Kad uz roman ide da je dobitnik NIN-ove nagrade ona godinama kasnije, decenijama, bude čitana. Ne možemo da kažemo da postoji neki čvrst recept, ali NIN-ova nagrada je definitivno odredila mnoge tokove kada su u pitanju i pisci i njihova dela“, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar