Jubilarni 20. Festival studentskog filma u Kinoteci

Printscreen

Pod temom ,,Tranzicija’’, od 21. do 25. decembra održaće se dvadeseti Festival studentskog filma, tradicionalno u Jugoslovenskoj kinoteci na adresi Uzun Mirkova 1. Organizatori ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja festivala pripremili su bogat glavni i prateći, predfestivalski program u kome će publika moći da uživa potpuno besplatno.

Tokom pet dana festivala, u okviru glavnog takmičarskog programa biće prikazano više od 60 filmova budućih filmskih profesionalaca iz čitavog sveta. Krovna tema festivala najavljuje mnoge novine, a jedna od njih je i uvođenje nove kategorije na festivalu- eksperimentalni film.

Kako bi podstakli i afirmisali mlade filmske stvaraoce koji se nalaze iza kamere, organizatori su odlučili da ove godine, pored nagrada za najbolji igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, dodele i nagrade za najbolji zvuk, kameru i montažu. Publika će takođe biti u ulozi žirija i biraće svog favorita.

Prateći program festivala čini multimedijalna izložba ,,Tranzicija’’, koja će biti postavljena u galeriji Kula u Cetinjskoj ulici i biće otvorena i dostupna za javnost od 16. do 22. decembra. Na izložbi su prikazani radovi kako studenata, tako i samostalnih umetnika, ali i grupni rad angažovanih mladih ljudi sa smetnjama u razvoju nastao u sklopu radnog centra Zvuci Srca, odnosno Humanitarne organizacije Dečije srce, sa ciljem podsticanja kulturno umetničkih institucija na inkluziju.

Takođe, 17. decembra na Fakultetu dramskih umetnosti održana je revija filmskih kostima pod nazivom ,,Kroj filma, mogućnost platna” nastala u saradnji sa studentima i studentkinjama Fakulteta primenjenih umetnosti, koja za cilj ima da prikaže tranziciju filmskih kostima kroz vreme.