Jubilarni 50. FEST: Bez SC ali u više bioskopa, korona uslovljava gostovanja

Kultura 01. feb 202215:05 > 16:56 8 komentara
N1

Jubilarni 50. FEST biće održan od 25. februara do 6. marta, uz epidemiološke uslove koje diktiraju okolnosti, pa predstavljaju prepreku za planiranja putovanja i gostovanja u Beogradu, ali organizatori, kako su objasnili na konferenciji za novinare, očekuju da će svi filmovi iz takmičarskog programa imati svoje ekipe u Beogradu tokom održavanja festivala. Ove godine FEST je i bez Sava centra, ali gotovo da nema filma koji neće moći da se pogleda u nekoliko dvorana i planiran je mnogo veći broj projekcija širom grada kako bi se izašlo u susret publici. Nikita Mihalkov nije otkazao dolazak u Beograd, kako su to preneli neki mediji, naveli su organizatori.

„Svaki festival se radi uz prepreke i prečice, ove godine dve najvažnije prepreke su korona i omikronon u čitavom svetu, što u velikoj meri i druge festivale u svetu dovodi u pitanje i ometa mogućnost putovanja i planiranja mnogo unapred. Druga prepreka je – odsustvo Sava centra i kapaciteta za gala projekcije“, rekao je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Uprkos tome, jubilarni FEST ima respektabilan i ozbiljan program, dodao je. On je najavio i da naredni 51. FEST ne treba da liči na prethodne, već bi trebalo da bude novi početak u svakom pogledu – od kalendara, do daljeg jačanja takmičarskog programa, i povećanje fonda kako bi se privukli autori.

Ovogodišnji festival imaće u šest celina 421 projekciju i 88 premijera. U takmičarskom programu biće prikazano 20 filmova, najavio je Jugoslav Pantelić.

U Glavnom takmičarskom programu za nagradu Beogradski pobednik nadmetaće se filmovi iz Australije, Crne Gore, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, SAD, Slovenije i Srbije.

Pantelić je najavio prikazivanje nekoliko filmova koji dolaze u Srbiju odmah nakon Berlinala, poput „Heroja radničke klase“ Miloša Pušića, i ostvarenja Darija Arđenta, Šona Bejkera, Ursule Majer.

„Sedam domaćih igranih filmova, jedan kratki, četiri domaće manjinske koprodukcije – ukupan broj domaćih filmova je impozantan, oslikava ono što se događa u domaćoj kinematografiji. FEST otvara Stefan Arsenijević sa filmov Strahinja Banović“, rekao je Pantelić. Osamnaest rediteljki predstavlja svoje filmove, dodao je, a najavio i 32 filma u programu Gala sa – Pedrom Almodovarom, Kenetom Branom, Šonom Penon, Fransoa Ozonom, Žakom Odijarom, Nanijem Moretijem…

U žiriju takmičarskog programa buće i Toni Vujanović i Tamara Dragićević, pored predsednika žirija Miloša Bikovića. Žiri nagrade „Nebojša Đukelić“ činiće Biljana Srbljanović (predsednica), Goran Terzić i Dragan Petrović.

„Lepa vest je da očekujemo da svi filmovi imaju svoje ekipe u Beogradu tokom održavanja FEST-a, spečificna je situacija pa se menjaju detalji, ali svaki film iz takmičarskog programa trebalo bi da ima nekog od autora ili protagonistu prisutnog“, najavljeno je.

Za zatvaranje FEST-a najavljen je muzički spektakl – koncert Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova koju je komponovao Džon Vilijams.

Karl je objasnio i da je Mihalkov rekao da nikome nije dao izjavu da neće doći u Beograd, a da se čeka njegova potvrda da li će gost festivala biti na otvaranju ili zatvaranju. On je rekao i da za sada ne može da se potvrdi dolazak Olivera Stouna, a da se vode pregovori sa gostima, a kako ko bude potvrđivao, organizatori će to i objavljivati. „Dogovor je da se sačeka sa imenima s obizorom na okolnosti otežane koronom, kako ko definitivno potvrdi, objavićemo, daleko je 25. februar u situaciji sa koronom. Verujem da ćemo imati imena adekvatna onome što FEST jeste“, dodao je.

Što se tiče mera, kako je precizirano, poštovaće se preporuke Kriznog štaba, uz kovid redare i obavezne maske.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare