Jugoslav Pantelić: Odaćemo počast velikanu Vlajčiću

Kultura 10. feb 202219:50 1 komentar
Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka je u leto 2021. godine snimila višečasovnu video ispovest sa Milanom Vlajčićem, u kojoj se osvrnuo na svoj privatan život i profesionalne izazove, sve ono što su bili karakteristični momenti njegovog stvaralaštva kroz izuzetno dugu i plodnu karijeru, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a.

Vlajčić je bio, ističe naš sagovornik, jedan od prvih koji je, kada je 2017. pokrenut časopis „Kinoteka“ dao svoju intimnu listu deset najboljih filmova svih vremena koja je prikazana u okviru stalne rubrike „Moj izbor“.

„I Kinoteka će u martu mesecu u čast Milana Vlajčića na svoj repertoar staviti taj izbor filmova koji su uticali na njega. To će biti prilika da na specifičan i ispravan način odamo počast ovom velikanu, pre svega filmske kritike. Njegov odlazak je ogroman gubitak, i doživljavam ga i lično i profesionalno. Od prvog trenutka kada sam počeo da ulazim u svet filma, on je bio tu, i prošlo je mnogo dekada od tada, i još ne prihvatam realnost da nas je napustio“, rekao je Jugoslav Pantelić za Nova.rs, i dodao da je siguran da će Beograd, kao i sve što je imalo veze sa Vlajinim imenom, likom i delom, od sada izgledati drugačije.

U to ime iako je, kako kaže, još sveža vest o njegovom odlasku i jaka emocija koja rukovodi svima koji su ga poznavali i voleli, već su preduzeti koraci da se sačuva njegov lik i delo.

„Danas sam uputio predlog, koji je prerano da medijski afirmišem, ali siguran sam da će naići na odobrenje, a ima za cilj da sačuva za budućnost Vlajčićev doprinos koji je dao u kulturi. I da, u vezi je FEST-a“, otkrio nam je Pantelić.

Novinar, književnik i kritičar portala Nova.rs Milan Vlajčić preminuo je juče iznenada u 83. godini. Ispraćaj za kremaciju je u sredu, 16. februara u 12.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare