Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus u MAU

Kultura 14. mar 202313:54 0 komentara
Zdravko Pečar i Veda Zagorac sa delegatima pozdravljaju humanitarnu pomoć iz Jugoslavije Privatna arhiva porodice Plavšić Duduković

U Muzeju afričke umetnosti u subotu, 18. marta u 12 časova otvara se nova tematska izložba „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“. Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilia Epštajn.

Arhivskim materijalima koji potiču iz fonda osnivača Muzeja afričke umetnosti – Zdravka Pečara, tada u ulozi ratnog dopisnika iz Alžira, i Vede Zagorac, na mestu atašea za štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Tunisu, pridružuju se usmena svedočanstva snimatelja „Filmskih novosti“ Stevana Labudovića, službenice Crvenog krsta Maje Plavšić i jugoslovenskog ambasadora u Tunisu, Miloša Lalovića o kojem svedoči njegova supruga Borislava. U režiji Mile Turajlić, ova sećanja pridodaju „ljudsku” notu istorijskim događajima koje često percipiramo kroz stroge hronologije i taksativno nabrajanje imena i događaja.

Izložba se otvara u subotu, 18. marta u 12 časova u Muzeju afričke umetnosti, na dan kada je 1962. godine potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat za nezavisnost (1954–1962) i koji označava kraj francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike. Tokom celog dana, od 12 do 18 časova, ulaz u Muzej afričke umetnosti biće slobodan.

Jugoslovenski aerotransport prenosi pomoć u Bizertu Tunis Privatna arhiva porodice Plavšić Duduković

Izložbu će svečano otvoriti Nј.E. Fatah Mahraz, ambasador Alžira u Beogradu.

U nedelju, 19. marta u 11 časova u okviru redovnog programa „Nedelja u MAU“ održavaju se prvo autorsko vođenje Mile Turajlić kroz izložbu i prva u nizu dečjih radionica pod nazivom „Poster rolerkoster“, koja temu izložbe približava posetiocima uzrasta od 6 do 12 godina.

Realizaciju izložbe pomogli su: Crveni krst Srbije, Arhiva Filmskih novosti, Ambasada Alžira u Beogradu i Nacionalni arhiv Alžira, Arhiv Jugoslavije i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Na izložbi je uključena građa iz Muzeja afričke umetnosti i privatnih arhiva porodica Plavšić-Duduković, Labudović i Lalović. Usmena svedočanstva deo su projekta „Non-Aligned Newsreels uz podršku Filmskih novosti“, režija i kamera Mila Turajlić, producent Maja Medić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!