Juldašev: Korona godina za baletske igrače bila je – katastrofa

Kultura 17. maj 202111:47 0 komentara
N1

Za baletske plesače godina korone bila je veoma teška, ne samo zbog gubljenja kondicije, ona im je donela i psihički pad, to je bila katastrofa, rekao je za N1 profesor Bahram Juldašev, koji je gostovao je u Beogradu na seminaru namenjenom pre svega učenicima osnovnih i srednjih baletskih škola.

Sa ciljem da se mladim igračima približe nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta kao i najsavremeniji trendovi evropske baletske škole i savremene scene, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta i zaslužni umetnik Ruske Federacije, profesor Bahram Juldašev, učestvovao je na seminaru u Beogradu. Učesnici seminara pohađaju i časove repertoara koje vodi primabalerina Ana Pavlović.

„Interesovanje dece je bilo veliko, veliko je bilo i zadovoljstvo raditi ovde i pomoći školi“, dodao je Juldašev.

Ana Pavlović rekla je da je protekli period bio veoma težak za baletske đake i igrače.

„Teško im je reći kako da ostanu u četiri zida.. mora se ići u salu. Jako je teško da nedelju dana radite, pa tri ne radite. Psihološki je teško, taman kreneš u nešto, a predstava se otkaže, sve je vrlo neizvesno. Nadam se da će sve manje biti takvih situacija i da ćemo se svi vratiti“, dodala je.

Ona je rekla da bi volela da se diže svest o tome da nam ne može biti glavni uspeh da dete ode u inostranstvo. „Volela bih da ozbiljno razmislimo kako da unapredimo naše obrazovanje“, kaže.

Saradnja sa Juldaševim, kako je navela, traje skoro 20 godina i on je rado viđen gost u Beogradu.

„Ovoga puta, s obzirom na okolnosti, sve je bilo onlajn, pa i balet, što je nemoguće, opstati u takvom svetu. Mi smo rešili da napravimo seminar, pozvala sam Bahrama da dođe da nam pomogne, da ne gledamo kako deca pate i ne mogu da se pripreme na adekvatan način. I ispalo je van svakog očekivanja, deca su divno napredovala, veliki i vidan je napredak“, navela je Pavlović.

N1

Ovakav pedagoški kurs, kako je rekla, možda je prvi put sproveden u Beogradu. Deci je za nedelju dana predstavljena ruska metodika školovanja, a profesor je u tom periodu preneo znanje koje se u Rusiji uči po nekoliko meseci.

„On je nama za nedelju dana uspeo da nam sipa to znanje u nas. Prezadovljni smo, pa smo produžili pedagoški seminar još nedelju dana“, kazala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!