„Jutros već su drugi mladi“ u Remontu

Kultura 13. jun 202109:40 > 09:41 1 komentar
Mladost / Miloš Bojović, Jelena Prljević

Izložba “Jutros već su drugi mladi” u Galeriji Remont u Beogradu, koja će biti otvorena 14. juna, treća je izložba rastućeg neformalnog kolektiva Mu60 - Mladost u šezdesetim, koji svojim delovanjem kritički istražuje društvene fenomene posleratnog jugoslovenskog perioda i sećanja na njih transponuje u polje savremene umetnosti.

U okviru višegodišnjeg istraživačko-umetničkog procesa, baveći se nasleđem i arhivom tekstilne fabrike Mladost Požega kroz raznovrsne pristupe i medije umetničkog izražavanja, kolektiv Mu60 iz godine u godinu postaje brojniji. Istraživanje teme kolektiviteta u polju radnih odnosa, samoupravljanja i ženskih radnih zajednica, doprinelo je formiranju kolektivne zajednice umetnika/ca, radnika/ca u polju savremene umetničke prakse. Zajednički narativ kolektiva jeste povest fabrike Mladost, a ono što ih dodatno ujedinjuje jeste odnos lične odgovornosti prema zajednici i potreba za uspostavljanjem novih prostora emancipacije.

Kroz rad sedam umetnica i umetnika iz Požege i Užica, biće predstavljena različita individualna istraživanja i kolaborativne prakse, koje za polazište imaju lokalnu temu sagledanu kroz sudbinu jedne fabrike, a koja različitim autorskim pristupima bivaju prevrednovana u univerzalne teme koje se tiču humanijeg i odgovornijeg društva.

„U traženju novih združenih metoda destabilizacije trenutnog stanja, obeleženog rasprodajom prirodnih javnih dobara kao što su zemlja i voda, umetnička produkcija koja nastaje u okviru kolektivne platforme Mladost u šezdesetim, iz polja nostalgije i pasivnog sentimenta nastoji da pređe u polje akcije kroz istraživački proces unutar kolektivnog delovanja. Uodnošavanje prema samom pojmu mladosti, koji je u ovom slučaju emanacija zajednice, solidarnosti i nade, uvek obitava na granici sa sentimentom i žalom za vremenom kojeg više nema“, navode organizatori.

Radove predstavljaju umetnici Sreten Vuković, Milica Đorđević, Slobodanka Milošević, Vojislav Nedeljković, Uroš Pavlović, Miloš Bojović i Jelena Prljević.

Sam naziv izložbe Jutros već su drugi mladi, pozajmljeni stih iz pesme Arsena Dedića (O, mladosti, 1971), ukazuje na ambivalentnost između nostalgije za prošlim i nade u buduće.

Požeska “Mladost” bila je jedna od najvećih i najznačajnijih fabrika tekstila i konfekcije na tržištu nekadašnje Jugoslavije. Sve do kraja 80-ih godina 20. veka upošljavala je oko 1.200 radnica/ka i bila je “najuspešnija radna organizacija u požeškoj opštini i jedna od boljih među konfekcionarima Srbije”. U proizvodnom objektu, koji se prostirao na 8.500 kvadratnih metara, nalazile su se stotine šivaćih i drugih mašina na kojima su u tri smene radile žene iz Požege i okoline, stvarajući tekstilne proizvode za jugoslovensko tržište i izvoz (u SR Nemačku, Holandiju, Poljsku, Mađarsku, Čehoslovačku i DR Nemačku). Kraj 2007. godine fabrika “Mladost” dočekala je sa svega deset radnika i u dugovima. Privatizovana je 2008. godine. Nekadašnja “šivara” u prizemlju zgrade danas je kineski tržni centar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare