Kako izgleda paviljon Srbije na Venecijanskom bijenalu (VIDEO)

Kultura 17. apr 202417:40 4 komentara
Tanjug video

Umetnik Aleksandar Denić izjavio je danas da njegova izložba "Exposition Coloniale" na Bijenalu u Veneciji govori iz perspektive malog čoveka na prinuđenosti na samokolonijalizam.

U petak 19. aprila u podne biće otvorena autorska izložba Aleksandra Denića „Exposition Coloniale“ u Srpskom paviljonu u Veneciji.

Stranci svuda / Stranieri Ovunque, centralna je tema 60. Venecijanskog bijenala kustosa Adrijana Pedrose.

„Exposition Coloniale“ ukazuje na posledice kolonijalne ere i ovaj istorijski kontekst predstavlja polaznu tačku za Denićevo istraživanje njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja.

Uoči otvaranja u petak u podne njegove izložbe u Srpskom paviljonu, Denić je rekao Tanjugu da danas „nemilosrdni svet ‘advertajzinga’ gura malog čoveka u ekstremni konzumerizam“.

Govoreći o nazivu izložbe „Exposition Coloniale“, Denić je ocenio da se danas od istorijskog kolonijalizma „gubi politički i geografski momenat i ostaje čisti reklamno i finansijski“.

Centralnu temu bijenala „Stranci svuda/Stranieri Ovunque“ zadao je kustos manifestacije Adrijan Pedrosa, a Denić je priznao da mu je „tema došla kako treba“.

Denić je podsetio da je poslednjih 15 godina radio kao scenograf u Beogradu i Nemačkoj, gde je sarađivao sa pozorišnim rediteljem Frankom Kastorfom, zajednički „zvoneći na uzbunu“ upravo oko otuđenja i toga kako je biti stranac.

Printscreen

„Svako je stranac u smislu kad vidite da vas velike kompanije guraju u nešto što ne biste hteli. Život je bio dobar i dok nije bilo mobilnih telefona. Svi su dolazili na vreme“, naveo je Denić.

Prema njegovim rečima, „sad se nalaze novi načini da se što više iskamči da mali čovek bude što veći rob, ne samo tehnologija“.

Denićeva instalacija u Veneciji kritički ukazuje na posledice konzumerizma, liberalnog kapitalizma i kolonijalne ere.

Postavku čini osam segmenata, odnosno modula, koji predstavljaju određene elemente arhitekture gradskih sredina, kao što su hotelska soba, telefonska govornica, javno kupatilo i kafana.

„Sve je spremno, očekujemo veliki broj gostiju“

Direktorka muzeja grada Beograda Jelena Medaković i komesarka srpskog paviljona u Veneciji, rekla je Tanjugu da se na otvaranju u petak u podne očekuje veliki broj gostiju, među kojima relevantni svetski kustosi i galeristi, a nada se i direktorima velikih svetskih muzeja.

Medaković je istakla da Denićevi objekti na najbolji način odgovaraju na centralnu temu bijenala „Stranci svuda/Stranieri Ovunque“, koju je odredio kustos manifestacije Adrijan Pedrosa.

Prema njenim rečima, Denićevo lično iskustvo, odnosno godine provedene u Nemačkoj na poslovima scenografa doprinele su da zadatu temu savlada u osam vizuelno dobro povezanih objekata.

„Kroz ironiju kritički o današnjem dobu konzumerizma“

Medaković je ocenila da Denić kroz ironiju kritički progovara o današnjem dobu konzumerizma i situacije sa raseljenim licima širom sveta.

Denić je u Nemačkoj radio kao scenograf na filmu, kao i pozorištu, gde je poslednjih desetak godina sarađivao sa uticajnim nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom.

Te uticaje je preneo u svoju instalaciju u Veneciji, koja kritički ukazuje na posledice konzumerizma, liberalnog kapitalizma i kolonijalne ere.

Postavku čini osam segmenata, odnosno modula, koji predstavljaju određene elemente arhitekture gradskih sredina, kao što su hotelska soba, telefonska govornica, javno kupatilo i kafana.

Denićev „Exposition Coloniale“ tako progovara kroz reklamu turističke agencije ili kroz neuslovni poljski toalet oblepljen Luj Viton tapetama.

Bijenale umetnosti u Veneciji biće otvoreno 20. aprila, i trajaće do 24. novembra, a od danas i naredna dva dana je svojevrsno „pred-otvaranje“ (pre-opening).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare