Kako je jedan kiosk inspirisao mnogo umetnika: Izložba „Kiosk sistem K67“

Kultura 26. feb 202414:59 1 komentar
Promo

Povodom inicijative da Lego napravi set Kioska K67, koji je od čuvenih kockica napravio Nikola Opačić, arhitekta iz Beograda, u Kuli u Cetinjskoj 15, biće otvorena izložba na kojoj će publika imati priliku uživo da vidi lego set “Yugoslav Kiosk K67”, kao i radove 17 umetnika iz Evrope, inspirisane ovom temom.

Otvaranje izložbe je 29. februara u 19h, u kulturnom centru Kula u Cetinjskoj 15. Izložba će trajati četiri dana, do 3. marta. Posete su od 16 do 21h, ulaz je slobodan.

Izložba pod nazivom “Kiosk sistem K67 – od kockice do olovke, kako je jedan kiosk inspirisao puno umetnika”, predstaviće uživo set Nikole Opačića, Yugoslav Kiosk K67, koji se nalazi na platformi Lego Ideas.

Nikola je povodom predstavljanja okupio 17 umetnika iz Evrope i bivše Jugoslavije, koji su inspirisani kioskom i svime što on za njih predstavlja stvorili svoje radove. Na izložbi će se naći kolaži, crteži, fotografije, printovi, skulpture, instalacija, posteri, a čak i vez.

Promo

Umetnici čiji će se radovi naći na izložbi su: Nikola Opačić, Ana Momčiović, Boris Mijatović, Dejoslavija, Joe Clark – K67 Berlin, Jovana Radujko, Maja Stojanović, Marina Čabrilo, Matija Vuković, Mira Karaklajić, Neda Mojsilović, Partyzan Clothing, Sabrina Krilić Klisura, Saša Aleksić, Sonja Bajić, Tijana Milanović, Utrina Hoxha i Yunicorns.

Muziku na otvaranju puštaće Peđa Radović. Radović je publici poznat po svom YouTube kanalu na kome više od deset godina objavljuje zaboravljene EX-YU pesme koje prethodno konvertuje sa ploča. Na kanalu koji broji preko 55 hiljada pratilaca mogu se naći zaboravljeni biseri jugoslovenskog fanka, džeza, roka i šlageri. Neke od njih čuće i posetioci izložbe u Kuli u Cetinjskoj.

Autor izložbe Nikola Opačić je master inženjer arhitekture iz Beograda. Za vizuelni identitet izložbe zaslužan je Sven Sorić, “freelance” grafički dizajner, samostalni umetnik i predsednik Hrvatskog dizajnerskog društva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare