„Kako se gleda“: Očevidac izložbi devedesetih

Kultura 01. dec 202318:05 0 komentara
Dragan Dangubić

Izložba fotografija Dragana Dangubića „Kako se gleda - Očevidac izložbi devedesetih: Ubistvo, Scene pogleda, Develop/ing/ment" u toku je u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

„Ova izložba nije izložba o umetnosti devedesetih, ovo je izložba o tome kako se u umetnosti devedesetih gledalo”, navode kustosi Branislava Anđelković i Branislav Dimitrijević.

Budući da su devedesete godine prošlog veka još uvek neka vrsta slepe mrlje između istorije i savremenosti, način na koji se ovo vreme predstavlja zavisi i od specifičnog mesta u kom se najmasovniji aparat vizuelnog beleženja – fotografska kamera – našao na razmeđi između analogne i digitalne ere.

Koristeći analognu kameru i crno-beli film fotograf Dragan Dangubić je zabeležio making-off dve godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost koje su se održale u Centru za kulturnu dekontaminaciju: Scene pogleda (1995) i Ubistvo (1997).

Dangubić se koncentriše na ljude, umetnike i kustose, u procesu postavljanja izložbe, na njihova ponašanja koja su ponekad manje a ponekad više informisana prisustvom aparata.

Specifično mesto ove dve izložbe jeste u procesu koji je uključivao neposrednu produkciju novih umetničkih radova, pa samim tim i neizvesnost njenog konačnog izgleda koji i na ovoj izložbi ostaje nedokučiv. Osim samih fotografija, Dangubić tada izrađuje i kolaže od njihovih fragmenata koji su montirani u neku vrstu storyboard-a.

Na izložbi Kako se gleda – čiji je naslov ujedno i pitanje, i pokazivanje, i ambivalencija – ove fotografije se dovode u vezu sa fotografskim projektom koji je Dangubić (u saradnji sa Stankom Đorić) u isto vreme (1995) prikazao u CZKD pod nazivom Develop/ing/ment.

Otkrivši na buvljoj pijaci fotografske negative (za koje će se ispostaviti da su iz 1930tih) on se upušta u istraživanje njihovog porekla. Tako nastaje serija koja uključuje razvijene fotografije i kontakt kopije kao i pisane beleške kroz koje se otkriva priča. Praktično ista tehnologija povezuje fotografije iz 1930tih i 1990tih, tehnologija koja danas praktično ne učestvuje u predstavljanju savremenosti i formiranju budućeg sećanja na nju.

„Ova izložba nije izložba o umetnosti devedesetih, ovo je izložba o tome kako se u umetnosti devedesetih gledalo.“

Izložba je otvorena radnim danima i subotom od 12h do 18h i može se posetiti do 6. decembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!