„Kako se kalio Miki Maus“: Tragovima kontakta američkog i jugoslovenskog stripa

Kultura 18. okt 202114:41 > 19. okt 2021 11:04

“Politika, naš dnevni list, krenuo je već sredinom tridesetih godina da objavljuje američke stripove na svojim stranama, pa je to pokrenulo čitavu jednu generaciju strip autora. U današnje vreme skoro svi važni trendovi dolaze iz SAD tako da su i dan danas naši autori manje ili više okrenuti u tom smeru jer odatle dolaze neki od strip crtača koji su bitni za ovo vreme. Pored toga, dobar broj naših crtača je aktivan sarađujući sa američkom scenom i tako zapravo dolazi do neke vrste razmene informacija”, smatra naš čuveni strip autor Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, učesnik izložbe u CZKD-u.

Izložba “Usponi i padovi, domašaji i promašaji… i ono što smo zaboravili” otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju posvećena je kompleksnosti i kontradikcijama političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD i Jugoslavije/Srbije, sagledanim kroz umetničku i kulturnu saradnju, razmene i uticaje. Rеč је о prеzеntаciјi sеriје istrаživаnjа i оdаbrаnih mаtеriјаlа prаćеnih i žustrim diskusiјаmа о pitаnjimа kulturnе rаzmеnе, sаrаdnjе i mеđusоbnih uticаја dve države.

POVEZANE VESTI

„Secret Agent – Underground strip“ predstavlja rezultate istraživanja strip-segmenta projekta „Kako se kalio Miki Maus: tragovima kontakta američkog i jugoslovenskog stripa“, na kom su izloženi brojni vizuelni izazovi za ljubitelje stripa i njihovu maštovitost.

Danilo Milošev Wostok, još jedan od naših najpoznatijih strip crtača najavljuje kako će se predstaviti u CZKD-u:

“Biće izložen moj neslavni strip – Ilegalni imigranti, koji je jedna surova parodija na Mikija Mausa i gde je bilo strašnih polemika i kontradiktornih mišljenja, ali ja sam taj strip opisao ovako – rekao sam – da bi mogao u Francuskoj da se koristi u školama na temu kako se strip ne crta – ne valjaju slova, ne valjaju linije, ne valjaju kadrovi. Ja ne mogu da verujem da je on postao toliko poznat, to je sada moj najpoznatiji strip, izašao je čak i u Americi pod punim Diznijevim imenom, i to se desilo ovih dana. Citiraću Dejvida Leskog, strip autora iz Sijetla. Rekao je da izgleda da tek na Balkanu Diznijevi likovi mogu da se opuste i pokažu svoje pravo lice. Tako je prokomentarisao taj strip.”

“Kod nas strip ovisnost u porodici postoji još od tridesetih godina, i tradicija stripa je jako velika. I čika Jova Zmaj i časopis “Neven” su objavljivali „proto“ stripove. Kod nas je strip ukorenjen. Mi smo stara strip kultura”, zaključuje Danilo Milošev Wostok.

Izložba nastaje kao završna faza dugogodišnjeg istraživačkog projekta koji okuplja brojne stručnjake i praktičare, naučnike i umetnike iz zemlje i sveta.

Raznoliki disciplinarni pristupi i diskusije pružaju podršku empirijskim istraživanjima i oživljavanju interesovanja kako za poznate, tako i za nove (tj.zaboravljene) priče koje su dokaz razmene i međusobnih umetničkih i kulturnih uticaja u vremenima uspona i padova zvanične saradnje. Istraživanje je tako usmereno i na neformalne mreže, andergraund pokrete i lične veze – stvarajući nove genealogije i priče o tim odnosima.

Istraživači na ovom obimnom projektu su bili Greg de Kjur Junior, Nika Grabar, Jelica Jovanović, Milena Dragićević Šešić, Nataša Vučurović Đukić, Marija Samardžić, Branislav Dimitrijević, Miloš Stošić, Srđan Kuzmanović, Ljubica Slavković, Dubravka Đurić, Radina Vučetić. Na istraživanja su odgovarali i sarađivali Pavle Levi, Prota Škart, Silvija Jestrović, Aleksandar Zograf, Zoran Đukanović, Igor Todorović Zgro, Vladislav Bajac i Vladimir Arsenijević.

Autori projekta i kustosi su Ana Miljanić i Branislav Dimitrijević, a koautorka projekta i rukovoditeljka Ljubica Slavković

Projekat je podržan od strane Ambasade SAD u Srbiji i traje do 27. oktobra.

Komentari (0)

Vidi sve komentare