Kako te vidim: Mladi iz Beograda, Prizrena, Prištine, Vranja…

Kultura 28. jun 202117:00 2 komentara
Foto: Tanja Drobnjak

U okviru programa "Kako te vidim? (How do I see you?)", koji sprovode Dokufest i Slobodna zona junior, od 22. do 27. juna organizovana je studijska poseta kulturnim organizacijama i institucijama u Beogradu i Kruševcu za mlade uzrasta od 18 do 25 godina iz Srbije i sa Kosova.

Dvadeset mladih entuzijasta iz Beograda, Vranja, Novog Pazara, Leskovca, Vrnjačke Banje, Kraljeva, Prizrena, Prištine i drugih mesta imalo je priliku da se tokom šest dana uživo upozna, druži i poseti različite kulturne organizacije i institucije u Beogradu i Kruševcu.

Uz razgovor, zajedničko promišljanje i preispitivanje stavova i iskustava, polaznici i polaznice programa učestvovali su i u snimanju kratkih videa o tome šta misle i kako vide svoje vršnjake koji potiču iz različitih kulturnih sredina.

Od snimljenih materijala nastaće sadržaji koji će biti deo posebne multimedijalne izložbe koja će biti upriličena na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma Dokufest u Prizrenu u avgustu, kao i na Filmskom festivalu Slobodna zona u Beogradu, u novembru 2021. godine, za kada su ponovo planirani susreti ovih mladih kreativaca.

Misija Kako te vidim? (How do I see you?) projekta je da osnaži mlade ljude na Kosovu i u Srbiji da se izbore sa društvenim izazovima, te
da u ovom zastrašujućem dobu lažnih vesti i govoru mržnje kao normi naših života otkriju jedni druge i spoznaju kulturne i društvene
obrasce iz kojih dolaze, te pronađu tačku na kojoj se mogu susresti.

Kako te vidim? (How do I see you?) je trogodišnji projekat kulturne razmene mladih sa Kosova i iz Srbije, a zajednički ga sprovode organizacija DokuFest (Prizren), program Slobodna zona Junior (Fond B92, Beograd) i Filmski Festival Slobodna Zona (Beograd) uz podršku Evropske unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare