Kako te vidim? – video radovi mladih sa Kosova i iz Srbije

Kultura 06. nov 202110:13 > 12:003 komentara
N1

Multimedijalna izložba "Kako te vidim? (How Do I See You?)", nastala kroz razmenu i druženje mladih sa Kosova i iz Srbije, otvorena je u Endžio Habu. Izložba je deo istoimenog projekta, a postavku čine video intervjui „U paru“, video radovi pod nazivom „Biografije predmeta“, i fotografije nastale u okviru istoimenog projekta mobilnosti i kulturne razmene.

Projekat How do I see you? je trogodišnji projekat koji zajednički sprovode DokuFest (Prizren), program Slobodna zona Junior (Fond B92,
Beograd) i Filmski festival Slobodna zona, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Na otvaranju izložbe direktor Filmskog festivala Slobodna zona Rajko Petrović je rekao da je ova vrsta projekta jedan od pokušaja da se nove generacije, rođene posle rata upoznaju.

Promo

„Ohrabrujuće je da ovi mladi ljudi dele zainteresovanost za popularnu kulturu i da dele iste vrednosti“, objasnio je on.

“Projekti kao što je ovaj su dokaz da mladi mogu zajedno da sarađuju i da su oni ti koji će razbiti predrasude između dva naroda”, navela je projektna koordinatorka DokuFesta Zana Arapi.

Predsednik UO Fond B92 Veran Matić istakao je značaj izgradnje mostova među mladima u regionu, a posebno iz Srbije i sa Kosova*. „Ove divne devojke i momci su ti koji će stvoriti bolju budućnost“, dodao je Matić.

Misija „How do I see you?“ projekta, kako se navodi, jeste da osnaži mlade ljude na Kosovu i u Srbiji da se izbore sa društvenim izazovima, te da u ovom zastrašujućem dobu lažnih vesti i govoru mržnje kao normi naših života otkriju jedni druge i spoznaju kulturne i društvene obrasce iz kojih dolaze, te pronađu tačku na kojoj će se mogu susreti.

Komentari

Vaš komentar