Karanović: Ideja može da okupi ljude, pozorište treba da bude angažovano

Kultura 11. mar 202111:35 6 komentara
N1

Glumica Mirjana Karanović postala je članica Beogradskog dramskog pozorišta, a u razgovoru za N1 rekla je da taj angažman bez dvoumljenja prihvatila kada je videla koji su planovi upravnika Juga Radivojeviča za ovu i naredne sezone. Ona kaže da pozorište treba da ima angažovan odnos prema društvu.

„Poslednjih decenija posao upravnika u našim pozorištima se uglavnom svodio na održanje, na samoodržanje, da pozorište uopšte postoji, da se ne ugasi i ne pretovori u neku svoju suprotnost, u neki prostor za iznajmljivanje. To je u velikoj meri uticalo i na kvalitet repertoara. Jug Radivojević je prvi upravnik koji je bez obzora na situaciju, koja nije finansijski zavidna, uspeo da napravi viziju, da donese neku viziju u pozorište i program koji po meni zadovoljava i estetske kriterijume i nešto što treba da postoji u pozorištu – a to je angažovan i otvoren odnos prema društvu u kojem živimo“, rekla je glumica.

Ona je navela da je za nju to bilo osveženje. „Način na koji je on počeo da vodi to pozorište bi mogao da bude način da se pokrene naš pozorišni život generalno, a to je da se planira mnogo više unapred, angažuju ljudi koji su potrebni za taj program, i da se bude malo hrabriji“, dodala je.

Nikad nemate garancija, već kada krenete da radite nešto, kako je navela, imate samo želju i ambiciju da to bude dobro, važno, gledano, da publika to primi i prepozna.

„Ali već kad pravite nekakav plan, vi u taj plan uključujete svoje ambicije, želje, to može da bude i prepreka, ali uvek mislim da je misao ili ideja nešto sto može da okupi ljude“, istakla je.

Glumica je rekla i da će u BDP-u u sledećoj sezoni imati svoju ulogu u programu, zajedno sa svima iz BDP-a i ansamblom koji tu već postoji.

Ona je rekla i da je završila svoju profesorsku karijeru, jer je osetila potrebu da radi druge stvari koje su joj važne, a to je i da se bavi režijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare