„Karmina Burana“ na otvorenom u Novom Sadu i Beogradu

Kultura 18. maj 202210:38 > 21:38 8 komentara
SNP

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, delo Karla Orfa "Karmina burana" poklon je Srpskog narodnog pozorišta Novosađanima i Beograđanima. U sredu, 25. maja, više od 400 učesnika naći će se pod vedrim nebom, na platou Pozorišta sa misijom da ožive ovo neverovatno delo, a već 28. maja isti spektakl održaće se i u Beogradu na Trgu republike. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

„Karmina burana“ Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ovo specijalno i koncertno igranje, opera Srpsko narodnog pozorišta izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom.

Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Moćno delo muzike 20. veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama, a biće i jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa, navodi se u saopštenju Srpskog narodnog pozorišta.

„Karmina burana“ biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 časova, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala.

Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare