Katić i Udovički: „Tramvaj zvani želja“ i danas aktuelan, Tenesi Vilijams genije

Kultura 20. jun 202211:53 0 komentara

Kultni dramski komad američkog pisca Tenesi Vilijamsa "Tramvaj zvani želja", premijerno će biti izveden u Beogradskom dramskom pozorištu 24. juna u okviru Beogradskog letnjeg festivala. Poslednje probe polako se privode kraju, a glavna uloga poverena je jednoj od naših najpopularnijih glumica, ne samo u Srbiji već i u regionu, Branki Katić, a rediteljska palica maestralnoj Lenki Udovički.

„Tramvaj zvani želja“ koji dotiču ozbiljne dubine ljudske psihe i emocija, rekla je rediteljka i dodala da su imali samo dva meseca za pripremu komada, ali da je ekipa jako predano i intenzivno radila.

„Svi smo preuzbuđeni, ekipa je uložila mnogo, predivno je da nam je toliko stalo. U tome je i lepota i prokletstvo bavljenja pozorištem, morate se baviti time s ljubavlju i strašću, tu su i neizvesnosti onda…“, kazala je Udovički.

Gošće Novog dana objasnile su da je predstava nastala iz zajedničke želje.

„Prvi put smo sarađivale na mojoj diplomskoj predstavi. Nisam igrala mnogo u pozorištu ovih godina… svašta nam se desilo na ovom putu, ali uz toliko ljubavi i podrške sam uspela da nađem svoj put“, navela je Branka Katić.

U odnosu na originalnu dramu, Tenesi Vilijams je bio prinuđen da neke stvari cenzuriše i ublaži za film i bio je jako razočaran zbog toga. „Prvo se komad igrao u pozorištu, a posle je napravljen i film, ali morali su puno toga da prilagode.. neke scene i neke situacije morale su da budu promenjene, ublažene, mi naravno idemo na originalnu verziju“, dodala je Udovički.

Branka Katić u komadu igra Blanš. „Teško je biti Blanš. Ona je puna kontradiktornosti, može biti i oličenje nekog poetskog duha, neko ga ko voli da ulepšava stvarnost, a zapravo, njena realnost je dosta loša, izgubila je sve, krivi sebe zbog toga, ona je žena koja posle sedam nervnih slomova dolazi kod sestre gde se susreće sa pripadnicima jedne nove Amerike, prema kojima je možda malo i snob i ne razume da ljudi moglu biti tako primitivni i prosti. Videćemo kako naša Blanš kao u neki živi pesak tone, ali se i bori, stalno bi da predstavi realnost lepšom, stalno veruje da će se nešto desiti što će joj pomoći da se spasi iz te bezizlazne situacije.“

I danas imamo sudar sveta koji je pristojan i voli lepe stvari sa ovom drugom stranom, dodala je glumica.

POVEZANE VESTI

„Tenesi Vilijams je majstor i genije, način na koji zaranja u dušu i otvara emocije svojih junaka je tako dubok da je univerzalan, direktno progovara o aktuelnim temama i danas, od položaja žena u društvu, seksualnosti, odnosu muškaraca i žena, krah mentalni koji se dešava.. svi smo mi pomalo granični slučajevi i balansiramo“, kaže rediteljka.

Branka Katić najavila je i da će povodom Međunarodnog dana izbeglica večeras biti svečano otvaranje izložbe “Šta su poneli sa sobom“.

Izložba će trajati od sutra do 30. juna. Glumica je prošle godine učestvovala u projektu UNHCR-a „Šta su poneli sa sobom“, na osnovu poeme britanske spisateljice Dženifer Toskvig, koja je zabeležila šta su izbeglice ponele sa sobom dok su bežale od rata.

„Sve je u cilju da pokušamo da se zamislimo u koži tih ljudi, da shvatimo koliko je to nemoguć momenat kad moraš da ostaviš ceo svoj život, svoj dom, ideš u nepoznato…“, navela je Katić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!