Knjiga o grupi Lajbah na Fakultetu političkih nauka

Kultura 19. dec 202214:13 2 komentara
Bojana Janjić

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu je najavio predstavljanje knjige Teodora Lorenčiča "Laibach: 40 godina večnosti" u utorak, 20. decembra, u 13.30 časova na tom fakultetu, a istog dana ta poznata slovenačka avangardna grupa održaće koncert u Mts dvorani.

O knjizi će govoriti profesor Fakulteta političkih nauka Darko Nadić, autor knjige Teodor Lorenčič, Ivan Novak iz grupe Lajbah i Gordana Milosavljević Stojanović, iz Izdavačke kuće JP Službeni glasnik, a moderator razgovora će biti Marko Vujić, s Fakulteta političkih nauka.

Knjiga Teodora Lorenčiča, piše u pozivu Fakulteta, je foto-monografija o grupi Laibach, „o probijanju gvozdene zavese i destrukciji zapadnog konzumerizma, road-movie priča o istorijskoj ‘Occupied Europe Tour’ iz 1883. godine“.

Ilustrovana je do sada neobjavljenim fotografijama nastalim u Austriji, Mađarskoj, Istočnoj i Zapadnoj Nemačkoj, Poljskoj, Holandiji i Engleskoj.

Lajbah je osnovan u Jugoslaviji, u rudarskom gradu Trbovlju, 1980. godine, bend je bio muzičko krilo „Neue Slovenische Kunst“ (Nova slovenačka umetnost, NSK), grupe kojoj je Lajbah pomogao da se osnuje 1984.

Laibach je nekadašnji nemački naziv za glavni grad Slovenije, Ljubljanu, i referenca na nacističku okupaciju Slovenije u Drugom svetskom ratu.

Bend je bio predmet kontroverzi i zabrana zbog razrađene upotrebe ikonografije sa dvosmislenim parodijama i elementima totalitarizma, nacionalizma i militarizma. Cenzurisan i zabranjen u Jugoslaviji i dobivši svojevrsni status disidenta, bend je išao na turneje po inostranstvu i stekao međunarodnu slavu.

Komentari (2)

Vidi sve komentare