Književnici u Njujorku na javnom čitanju dela Salmana Ruždija

Kultura 19. avg 202222:26 > 22. avg 2022 10:09 3 komentara
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Brojni pisci, među kojima Pol Oster i Gej Taliz, okupili su se u Njujorku na javnom čitanju dela Salmana Ruždija u znak podrške britanskom piscu indijskog porekla koji je prošle nedelje izboden nožem.

Pročitajte još:

Nekoliko desetina pisaca i Ruždijevih prijatelja je čitalo dela književnika na stepenicama javne biblioteke u njujorškoj četvrti Menheten, a Ruždi je mogao onlajn da prati to dešavanje iz svoje bolničke sobe.

Ruždi je 12. avgusta izboden nožem u vrat i stomak dok je držao predavanje u zapadnom delu države Njujork. Pisac je evakuisan helikopterom, bio je kratko vreme na respiratoru, operisan je i sada se njegovo stanje poboljšava.

Gej Taliz je čitao odlomak Ruždijevog romana „Kuća Goldenovih“ dok je irski pisac Kolum Makan (Colum McCann) pročitao deo eseja „Van Kanzasa“ koji je Ruždi 1992. godine objavio u časopisu Njujorker (The New Yorker).

Ruždi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi „Satanski stihovi“ koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju i da živi pod policijskog zaštitom jer je iranski ajatolah Homeini 1989. godine izdao verski dekret (fatvu) kojim je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Ruždi je u svet književnosti ušao 1981. godine, romanom „Deca ponoći“, smeštenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije. Napisao je oko 15 romana, nekoliko priča za mlade, kratkih priča i eseja.

Napadač koji je ranio pisca je Hadi Matar (24) Amerikanac libanskog porekla. Ubrzo je uhapšen posle napada, a nedavno se na sudu izjasnio da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare