Kolege se opraštaju od Borisa Komnenića: Raskošan talenat, glumačke bravure

Kultura 07. mar 202117:42 4 komentara
Printscreen

Od glumca Borisa Komnenića, koji je preminuo sinoć, opraštaju se brojne kolege. Datum sahrane i komemoracije Borisu Komneniću biće saopšten naknadno, rekla je za Nova.rs upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, čiji je glumac bio član.

„Odlazi sada, kada je ulazio u najbolje godine i mogao da napravi još toliko toga. Takva je sudbina glumca, ponekad stvarno nepravedna“, rekao je reditelj Goran Marković. reagujući na vest o smrti tog glumca.

„Boris Komnenić je jedan od najduhovitijih glumaca koje sam sreo. Uz to bio je neobično skroman, takoreći povučen, nikada nije pravio kapital od svojih glumačkih bravura“, naveo je Marković za Nova.rs.

Komnenić je mnogima ostao u sećanju po ulozi Saše Belopoljanskog, u Markovićevom filmu “Tajvanska kanasta” iz 1985. godine.

POVEZANE VESTI

„Po glumačkom stilu ne znam nikog sličnog njemu, ne samo ovde, nego uopšte!“, dodao je reditelj.

Glumica Ljiljana Blagojević rekla je da je Komnenić bio jedan od retkih talenata koji je mogao da igra i komedije i dramu, da od male uloge napravi veliku.

„Mogao je sve, bio je redak talenat i to sam i napisala na Instagramu, da je njegov talenat bio veći od njegove karijere, koja je vrlo zavidna. Spremao se njegov veliki povratak sa Strindbergovim “Ocem” u Narodnom pozorištu, veoma teškom literaturom u smislu glumačkog zadatka, svi smo se radovali, Nažalost, to se nije ostvarilo“.

Ona je rekla da je Komnenić imao raskošan talenat. „Voleli smo da radimo sa njim jer je bio nesebičan na sceni, lak kao partner, nije bio egoista, narcis nego je umeo mnogo da daje i na sceni i kolegama. Nije odigrao dragocene uloge, njegov talenat je bio neiskorišćen. A rođen je bio za Nušića, za Čehova, za Šekspira“, dodala je.

Ivana Vujić, rediteljka i upravnica Narodnog pozorišta, ocenila je da je odlazak Borisa Komnenića veliki gubitak.

Vujić je rekla da je Borisa Komnenića oduvek poredila sa jednim velikim francuskim glumcem – Žerarom Filipom:

„Krasila ga je velika, izuzetna neobičnost, vrednoća, prefinjenost. A u bogatoj pozorišnoj i filmskoj karijeri on je sve te osobine samo dalje razvijao“, dodala je.

Boris Komnenić bio je član Narodnog pozorišta od 1984. godine, i imao je status prvaka drame.

„Boris je imao specifičan način igre, prefinjen, dubok, vredan, osetljiv, duhovit. I odigrao je pregršt velikih uloga u pozorištu, od komedije do drame. Krasilo ga je visoko etičko ponašanje u pozorištu i umetnosti. Bio je dobar kolega, saradnik, partner, glumac koji promišlja ulogu, svoj posao. I u svakoj ulozi koju je odigrao bila je prisutna jedinstvenost izraza i pojave“, kaže ona.

Datum sahrane i komemoracije Borisu Komneniću biće saopšten naknadno, rekla je upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, čiji je glumac bio član.

U znak sećanja na Borisa Komnenića Narodno pozorište će na svom Jutjub kanalu emitovati predstavu “Narodni poslanik”, a datum emitovanja biće naknadno objavljen. Takođe, o datumu sahrane dramskog umetnika i komemoracije u Narodnom pozorištu, zbog složene epidemiološke situacije, nacionalni teatar će uskoro obavestiti javnost, rekla je Ivana Vujić.

Od glumca su se na društvenim mrežama oprostili i kolege Dragana Mićalović, Aleksandar Srećković Kubura, Dušan Matejić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare