„Komšija, kako ste?“: Otvaramo temu mentalnog zdravlja sa našim sugrađanima

Kultura 23. jun 202214:39 > 14:49 0 komentara

Kampanjom „Komšija, kako ste?” udruženje „Prostor” nastoji da skrene pažnju na značaj mentalnog zdravlja u društvu, naglasi važnost bolje brige o mentalnom zdravlju, kao i da ukaže na probleme diskriminacije sa kojima se suočavaju ljudi sa problemima mentalnog zdravlja.

Na istoimenoj izložbi u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ predstavljeni su umetnički radovi korisnika psihijatrijskih usluga. Izloženi radovi nastali su na na art terapiji i umetničkim radionicama, a sav prilog ide autorima kojima je ta podrška potrebna jer uglavnom žive sa roditeljima ili se izdržavaju od minimalnih invalidskih penzija, navodi udruženje „Prostor”.

„Udruženje „Prostor“ radi sa korisnicima psihijatrijskih usluga, odnosno sa ljudima koji su se prvo lečili na psihijatriji, a trenutno se prilagođavaju životu u zajednici. Oni idu na naše aktivnosti, i pohađaju umetničke radionice, art terapiju, psihoterapiju i slično, a ovo su radovi nastali na art terapijskim i umetničkim radionicama . Izložba se zove „Komšija kako ste?“, a istoimena kampanja ima za cilj da temu mentalnog zdravlja otvori ka našem komšiluku, odnosno ka našim sugrađanima“, izjavila je predsednica udruženja Mina Aleksić .

„Prilikom hospitalizacije naši korisnici su potpuno odbačeni od strane društva, pravo od familije, a zatim od celog okruženja. Na ovim aktivnostima radimo na njihovoj socijalizaciji, a kroz ove izložbe pružamo im priliku da zarade i da se osete korisno. Strukturisanim programima nudimo im podršku, i razvoj zdravih delova ličnosti“, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!