Koncertom u Kolarčevoj zadužbini završeno obeležavanje kineske Nove godine u Srbiji

Kultura 19. feb 202421:32 2 komentara
Tanjug/Marko Đoković

Koncertom Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra u Kolarčevoj zadužbini, večeras je završeno obeležavanje kineske Nove godine u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Širom Srbije je od 29. januara do danas organizovano više manifestacija o okviru obeležavanja tog praznika, a ambasador Kine Li Ming je na večerašnjem koncertu izjavio da mu je veliko zadovoljstvo zbog zajedničke proslave najznačajnijeg praznika kineskog naroda koncertom tog orkestra.

pročitajte još:

Ambasador je naveo da muzika ne poznaje granice, može da prevaziđe kulturne ili jezičke barijere ali i da se iskoristi kao most i veza za unapređenje međusobnog razumevanja dva naroda, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović ocenio je da ta manifestacija simbolizuje odnose Srbije i Kine u domenu kulture, kao i da će „čelično prijateljstvo i sveobuhvatna strateška saradnja dve zemlje ove godine biti ojačana u skladu sa vizijom dvojice predsednika.

Prema njegovim rečima, koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra je u skladu sa inicijativom „Pojas i put“ i prioritetima razvoja međunarodne kulturne saradnje Srbije.

„U ovom okviru u dosadašnjoj saradnji realizovano je preko 50 aktivnosti u različitim oblastima umetnosti i kulture. Očekujemo da, zahvaljujući nedavno potvrđenom dogovoru našeg najvišeg državnog rukovodstva u okviru Trećeg foruma ‘Pojas i put’ dodatno ojačamo ovaj domen saradnje“, kazao je Ivanović.

Državni sekretar je dodao i da, tim povodom, Srbija ostaje posvećena svim globalnim razvojnim inicijativama koje je pokrenula Kina, a koje, kako je naveo, promovišu dobrobit za sve.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare