Konstrakti nagrada za društveno-kritički angažman „Ivan Radenković“

Kultura 05. dec 202215:063 komentara
Izvor: Promo

Nagradu za društveno-kritički angažman "Ivan Radenković" za 2022. godinu pripala je Ani Đurić Konstrakti za osmišljavanje i izvođenje muzičkog koncepta „Triptih“, objavili su organizatori te nagrade. Priznanje Ani Đurić Konstrakti će biti uručeno sutra u 20 sati u Novom Sadu.

Komisija u sastavu Alpar Lošonc, Andrea Jovanović, Dejan Marković, Maja Solar, Miloš Baković Jadžić, Robert Kasumović, Saša Hrnjez i Vladan Jeremić odlučila je da Nagradu za društveno-kritički angažman „Ivan Radenković‟ za 2022. godinu dodeli Ani Đurić Konstrakti za izvođenje muzičkog koncepta „Triptih“ ‒ koji se sastoji od pesama „Nobl“, „In corpore sano“ i „Mekano“.

Komisija smatra da je „Triptih“ kritički dotakao neke od suštinskih problema savremenog života u neoliberalizmu, a pre svega doveo u pitanje individualističko-produktivističku logiku koja promoviše self-care (brigu o sebi).

Prepoznajući da je okvir individualizacije neadekvatan okvir za brigu o zdravlju, ali i brigu o ljudskim životima uopšte, „Triptih‟ se pita šta je sa institucionalnim uslovima brige o zdravlju (za šta je minimalno potrebno imati važeću zdravstvenu knjižicu), čime staje na liniju odbrane prava na javnu zdravstvenu zaštitu. Dok je individualistički poklič da treba da brinemo sami o sebima sasvim u skladu sa postojećom organizacijom rada i života ‒ koja beskrajno iscrpljuje naša tela, kao i okruženje ‒ ukazivanje na institucionalne okvire brige podseća na to da iz postojeće sistemske logike ispadaju brojna tela koja nemaju ni vreme ni novac za samo-lečenje, koja se razbolevaju i umiru nevidljivo, koja su isključena iz brige i nege, te načinjena bezvrednima. Stoga, umesto neoliberalne mantre o self-care, Konstrakta nas podseća ‒ umetničkim sredstvima i na umetnički način ‒ kako se valja boriti za collective-care (kolektivnu brigu), a to je upravo ona borba koju podržava nagrada „Ivan Radenković‟, naveo je žiri.

Prerani odlazak Ivana Radenkovića stoji takođe kao primer opšte društvene ugroženosti sa kojom moraju da se bore mnogi nevidljivi umetnici i stvaraoci (nije imao knjižicu), navodi se.

Nagrada za Društveno-Kritički Angažman „Ivan Radenković“ ustanovljena je 2021. godine s namerom da se posebnim priznanjem istaknu inicijative, pokreti, kolektivni ili individualni poduhvati, ideje i dela koji u raznim poljima angažovanja afirmišu ideje solidarnosti i kolektivnog emancipovanja kao i sve one kritičko-teorijske, političke i umetničke prakse u borbi za drugačiji društveni poredak koji ne bi bio zasnovan na profitnoj logici kapitala.

„Višestruki angažman, kritička praksa i kreativnost su krasili delatnost i nastupe Ivana Radenkovića. Polazeći od toga da je reč o izvanrednoj i svestranoj ličnosti koja je ispoljavala svoj talenat i predanost u širokom spektru različitih aktivnosti, a posebno što je svojim istrajnim političko-društvenim angažovanjem zadužio sve nas, smatramo da je simboličko priznanje najbolji način da se dostojanstveno sećamo prijatelja, saradnika, saborca i druga. Sećanjem ne želimo samo da održimo živim sve ono što je Ivan značio, nego da otrgnemo od zaborava budućnost koju je njegov rad velikodušno obećavao. Nagrada je način da se uvaži, podrži i učini vidljivijim rad svih onih koji se mogu pronaći u njegovim zalaganjima i na njih nadovezati“, navode organizatori nagrade.

Ivan Radenković (1977-2018) bio je filozof, teoretičar, muzičar, vizualni umetnik, dizajner, aktivista, edukator, montažer.

Prva Nagrada za društveno-kritički angažman „Ivan Radenković“ dvostruko je prošle godine bila dodeljena Kuhinji solidarnosti (Novi Sad) i Solidarnoj kuhinji (Beograd).

 

Komentari

Vaš komentar