Koraks: Kao da sam osuđenik, šta sam zgrešio da moram da se bavim tim ljudima

Kultura 25. maj 202112:25 > 16:23 13 komentara
N1

"Šta sam bogu zgrešio da se bavim tim šljamom", karikature su moj poziv i neću odustati od njega, ali ovo je kao da sam osuđenik, nije jednostavno gledati te ljude i pokušati nešto da izvučete iz toga i da ih ošamarite na neki način, a to je moj svakodnevni posao, rekao je karikaturista Predrag Koraksić Koraks za N1.

Izložba „Paralelna stvarnost“ Koraksa otvorena je u Dorćol Placu u Beogradu i trajaće do 14. juna. Izložbu najvećim delom čini 20 radova koje je Koraksić uradio za Medija centar Beograd kao ilustracije tekstova kolumnista Medija centra iz Srbije, regiona i Evrope.

POVEZANE VESTI

„Paralelna stvarnost je dobar naslov, ali ne znam tačno da li se odnosi samo na ovaj izbor mojih karikatura, ili ukupno na ono što ja radim, što kao da jeste paralelna stvarnost, ja ne znam gde sam i gde živim, u jednoj ili u drugoj stvarnosti“, kazao je on.

Razlika između perioda Slobodana Miloševića i ovoga sada je u samoj atmosferi, kaže on. „Tada je Srbija bila u ratu, bilo je čupavo, držao sam glavu u torbi, nije bilo jednostavno raditi, a sada je druga situacija, sada je atmosfera u kojoj nemate opasnosti, ali su likovi potpuno isti, oni koji su tada harali po bivšoj Jugosalviji isplivali su u ovoj zabokrečini“, dodaje Koraks.

Kako je naveo, on je „osuđen“ na to. „Od kad se pojavio Milošević bilo mi je jasno o čemu se radi, i prvi sam počeo da se bavim njim i njegovom likom, i kada sam krenuo nisam smeo da prestanem. Toliko podrške sam dobio od ljudi koji vole moje karikature… zato sam i dalje u poslu i neću da odustanem“, navodi umetnik.

Najveći problem u njegovom poslu jeste, kako dodaje, što ne sme da se ponovi, a situacije se stalno ponavljaju i stalno imamo iste probleme.

Jedini prekid u karijeri, kako je ispričao, imao je kada je Vučić bio ministar informisanja. „Kada tri meseca nisam nijednu karikaturu smeo da objavim, paradoksalno je da taj čovek mora da bude predmet moje pažnje i sada“, zaključio je Koraks.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare