Kosovski festival animacije u Beogradu: Preispitujemo razne sisteme verovanja

Kultura 27. jun 202216:41 > 17:54

Kosovski međunarodni festival animacije Anibar održao je promociju trinaestog izdanja u kulturnom centru Magacin. Predstavljeni su filmovi sa ovogodišnjeg izdanja festivala koje će se održati od 13. jula ove godine u Peći, sa temom sujeverja.

„Anibar je – kao međunarodni festival animacije – osnovan pre trinaest godina u Peći, na Kosovu. Festival su osnovali mladi aktivisti, entuzijasti koji su želeli da ožive kulturnu scenu u svom gradu. Program čine umetničke animacije, koje se ne mogu videti na televiziji, i u bioskopu. Od prvog izdanja koje je ispratila samo lokalna publika, festival se razvio u jednu od najvećih kulturnih manifestacija u zemlji. Danas program uključuje brojne master klasove, radionice, i druge propratne događaje, koji podstiču razvoj ove umetničke forme“, izjavio je osnivač i direktor festivala Vulnet Sanaja.

„Svake godine imamo posebnu temu festivala, koja proističe iz aktuelnih društvenih pitanja. Neke od dosadašnjih tema bile su: migracije, klimatske promene, ljudska prava, rodna ravnopravnost“, dodao je on.

„Ovogodišnje trinaesto izdanje festivala inspirisalo nas je na temu sujevreja. Interesantno nam je da preispitamo različite vidove ljudskog sujevreja i sistema verovanja. Ona postoje u svakoj kulturi, a tema je posebno releventna danas jer se svakodnevno suočavamo sa lažnim vestima i informacijama plasiranim putem medija. Hteli smo da preispitamo načine na koji ljudi veruju informacijama. Takođe, sujevreja otvaraju vrata ka prostoru u kom svi učestvujemo jer su ona često ista u najrazličitijim kulturama“, rekao je Sanaja .

„Animacija otvara brojne mogućnosti koje druge umetničke forme ne trpe. Ovaj eksperimentalan medij podstiče kreativnost, i pruža umetnicima veliku slobodu. Animacija je danas sveprisutna, ali postoji razlika između komercijalnih i umetničkih sadržaja, voleo bih da umetnička animacija više uđe u mejnstrim. Snaga umetničke animacije bi došla do punog izražaja kada bi se plasirala putem masovnih medija“, zaključio je on.

Komentari (0)

Vidi sve komentare