Kusturica kod Putina u Kremlju: Nameravam kraj karijere „posle ruskog triptiha“

Kultura 02. apr 202420:08 39 komentara
Emir Kusturica, Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je u Kremlju filmskog reditelja Emira Kusturicu, rekavši da Kusturičin pristup istoriji može da bude "veoma zanimljiv i produktivan". Kusturica je zahvalio Putinu na „istorijskoj pravdi“ i rekao da želi da snimi „ruski triptih“ – tri filma inspirisana velikim ruskim piscima.

„Želim da vam zahvalim za vašu ličnu istorijsku pravdu, koju smo mi Sloveni oduvek imali. Ovo što se sada dešava u Ukrajini je borba za nas. Videli smo šta se desilo sa Banderom u Hrvatskoj kada su proterali 230.000 Srba. Mislim da je ova analogija veoma važna za sve“, rekao je Kusturica u razgovoru s Putinom.

Dodao je da planira da snimi „ruski triptih“ od tri filma po piscima Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju.

„Imam ideju da napravim triptih u novom svetu, ruski triptih, tri filma. Prvi se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ – to je moja savremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja ‘Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča’ – veoma smešna i mislim da je važno da se to sada uradi. I treći film ‘Kozaci’ Lava Nikolajeviča Tolstoja“, naveo je Kusturica.

On je rekao da planira da završi karijeru nakon rada na „ruskom triptihu“ i filmu „Lovor“ po delu Jevgenija Vodolazkina.

Emir Kusturica, Vladimir Putin

Putin je nazvao zanimljivim ideje srpskog reditelja o snimanju filmova u Rusiji. „Te ideje su veoma zanimljive i treba da razgovaramo o njima“, dodao je.

„Umetnost odražava realnost života, a danas je samo zaboravljena prošlost. Vaše obraćanje istoriji, čini mi se, može da bude veoma zanimljivo i produktivno“, rekao je Putin Kusturici, prenosi RIA.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare