Mads Mikelsen dolazi na Sarajevo Film Festival

Kultura 30. jul 202213:506 komentara
Izvor: Valery Hache/AFP

Danski glumac Mads Mikelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala, a 14. avgusta će biti prikazan film "LOV", gde Mikelsen igra glavnu ulogu.

Mikelsenu će pre projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu 2020. godine, kojem zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa nije mogao da prisustvuje.

Pročitajte još

Mads Mikelsen rođen je 1965. godine u Danskoj, gde je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Arhusu. Glumac, poreklom iz Kopenhagena, svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, istrajno radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvezda u Danskoj i Skandinaviji.

Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspešnoj internacionalnoj krimi drami „Diler“ iz 1996. godine, prvom delu trilogije koju je režirao Nikolas Vinding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku „Krv na mojim rukama: Diler 2“.

Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. Mikelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Džejmsu Bondu „Casino Royale“. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 miliona dolara, čime je preuzeo titulu filma o Bondu sa najvećom zaradom.

Iste godine, Mikelsen je odigrao glavnu ulogu u filmu „Posle venčanja“, nominovanom za Oskara, u režiji dobitnice Oskara za režiju Suzan Bir. Godine 2009. je ponovo udružio snage sa danskim rediteljem Nikolasom Vindingom Refnom u filmu „Uspon Valhale“. Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Godine 2010. je nastupio kao Drako u fantastičnoj 3D avanturi „Sudar titana“. Film je režirao Luj Leterije, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers. Godinu dana kasnije, odigrao je ulogu Rošfora u 3D adaptaciji „Tri musketara“, u režiji Pola W.S. Andersona.

U filmu „Kraljevska afera“ igrao je ulogu Johana Fridriha Štruensea, nemačkog lekara koji je stekao poverenje duševno obolelog kralja Kristijana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu sa njegovom suprugom, kraljicom Karolinom Matilde. Ovaj istorijski film, koji je napisao i režirao Nikolaj Arsel je premijerno prikazan u takmičarskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine.

Na Filmskom festivalu u Kanu 2012. Mikelsen je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu LOV Tomasa Vinterberga. U tom filmu, Mikelsen igra vaspitača u vrtiću u malom danskom selu, kojeg lažno optuže za zlostavljanje dece. Nakon premijere u Kanu, film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Telurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a od proleća 2013. distribuira ga kompanija Magnolia Pictures.

Mikelsen je nastupio i u filmu „Neizbežna smrt Čarlija Kantrimana“ u ulozi Najdžela, nasilnog kriminalnog bosa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u januaru 2013. na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u sklopu takmičarskog programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2013. godine.

Mads Mikelsen je posebno poznat po ulozi u seriji „Hanibal“ (2013-2015), koju je za NBC kreirao Brajan Fuler. U seriji igra uspešnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr Hanibala Lektora, zasnovanog na liku iz romana Tomasa Harisa. Za svoj rad je dobio posebno priznanje, kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2016. godine. Iste godine se pojavljuje i u „Rogue one: Priča iz ratova zvezda“ i u Marvelovom filmu „Dr. Strange“.

Godine 2017. je snimio triler pod nazivom „Arktik“, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u maju 2018. Mikelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa „Polar“ u režiji Jonasa Akerlunda, objavljenoj na Netfliksu 2019. godine.

U skorije vreme, Mads Mikelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu „Još jedna runda“ Tomasa Vinterberga, koji je osvojio Oskara za najbolji međunarodni igrani film 2021.

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. avgusta 2022.

Komentari

Vaš komentar