Magbet premijerno u Budvi, višeminutne ovacije

Kultura 17. avg 202213:04 > 19. avg 2022 14:36
Magbet, Dragana Udovičić

U okviru Festivala „Grad teatar“ u Budvi, sinoć je premijerno, pred punim gledalištem odigrana predstava „Magbet“, po delu Viljema Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

Premijera predstave „Magbet“ predstavljala je centralni događaj festivala u Budvi – publika je s nestrpljenjem čekala premijeru, a o utiscima govore višeminutne ovacije kojima je pozdravljena celokupna ekipa, navode organizatori. „Magbet“ je na repertoaru u Budvi i večeras, kao i 18. i 19. avgusta.

Predstava je nastala u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, ITAКA Art centrom i Grad teatrom Budva.

U predstavi igraju: Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor, Ivana Pančić.

Scenografiju potpisuju Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Dimitris Кamaratos, a koreograf Amalija Benet.

Magbet, Dragana Udovičić

„Magbet“ će beogradsku premijeru imati 24. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu, a novosadsku u oktobru u Srpskom narodnom pozorištu.

„Кao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovo iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu. U procesu rada on je bio jedno istraživanje vezano za snove. Onog časa kada mu veštice saopšte proročanstvo za njega život postaje košmar i ideja čitave predstave je taj košmar. Zadovoljan sam jer sam uradio jednu vizuelnu predstavu za koju sam se dugo spremao, o kojoj sam dosta razmišljao i do koje mi je jako stalo. Nisu bili nimalo laki zadaci za glumce i posle svega imam jedan veoma dobar utisak nakon premijere. Predstava računa na jedan doživljaj gledaoca, na nešto što je manje racionalno, a više intuitivno. Muzika, svetlo i ambijent rade u atmosferi košmara o kom govorimo. U jednom trenutku gledalac treba da prestane da razmišlja i da se samo prepusti doživljaju koji, ako vas uvuče, mislim da smo na dobrom putu”, rekao je Nikita Milivojević, reditelj.

Gabor Pongo, glumac, kazao je da je sam Magbet dosta komplikovan zato što stvarno pokušava da napravi svet koji je bez zločina i ubistava, ali jednostavno mu isti taj svet to ne dozvoljava. „On ne može drugačije, možda misli da može, ali ga stvarnost tera na to da počini sva ta ubistva da bi stigao do svog cilja“, dodao je on.

Maja Stojanović, glumica rekla je da su sve glumice u predstavi – Ledi Magbet. „Bile smo jako ponosne i srećne kada smo dobile priliku da je radimo. Podelile smo je po fazama, svaka od nas ima svoju scenu i mislim da je publici bilo jasno kroz koje faze sve prolazi taj lik i šta je sve obuzima. U poslednjoj sceni ona umire u snu i to je povezano sa celim konceptom snoviđenja. Od početka smo se bavili time, prepričavali smo sopstvene snove, onda smo ih slagali kroz improvizaciju. Nismo očekivali ovakvu reakciju, mislim da je publika shvatila sve simbole”, navela je ona.

Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, rekao je da, posle uspešne predstave „Кrvave svadbe“, koprodukcije SNP-a i Grad teatra, predstava „Magbet“ koja povezuje čak pet pozorišta, pokazuje koliko je plodonosna saradnja među ustanovama kulture u regionu. „Ja se nadam da ćemo ovom saradnjom proširiti mrežu ustanova koje mogu zajedno da sarađuju, a s obzirom na to da Srpsko narodno pozorište ima i druge grane umetnosti, operu i balet, možemo očekivati i nadati se da će se ovakva saradnja proširiti i na druge sektore našeg pozorišta, na zadovoljstvo svih”.

“Ogromna je koprodukcija, pet pozorišnih kuća učestvuje u ovoj verziji „Magbeta”. Rad Nikite Milivojevića je poznat budvanskoj publici koja je željna i puna očekivanja što verovatno i njemu povećava tremu i očekivanja jer zna da je u pitanju zahtevna publika. Sudeći po reakcijama publike, mislim da smo napravili odličan projekat i da će ovu verziju „Magbeta“ publika itekako voleti“, ocenila je Milena Lubarda, direktorka „Grad teatar“ Budva.

Komentari (0)

Vidi sve komentare