Maja Gojković o apelu Filharmonije: Ne traži se na taj način, nego razgovorima u Ministarstvu

Kultura 12. feb 202412:57 12 komentara
Marko Đoković

"Svi imaju otvorena vrata i nema razloga da na drugi način ti skrećeš pažnju, osim ako imaš neke druge namere", rekla je ministarka kulture Maja Gojković o proglasu Beogradske filharmonije u kojem su ukazali na težak položaj zaposlenih u tom orkestru, navodi se u objavi na instagram stranici tog ministarstva.

Dovedena na rub opstanka, Beogradska filharmonija u godini kada slavi vek postojanja, zatražila je pomoć od publike. Molba je da se pošalje mejl Ministarstvu kulture i napiše kakvo značenje ima Filharmonije, jer je to jedini način da Ministarstvo oslušne njihove zahteve.

POVEZANE VESTI

„Nisam protiv toga da neko traži nešto za sebe, ali se to ne traži na taj način, kako sada rade pojedinci, nego se to radi u razgovorima u Ministarstvu kulture i Vladi Republike Srbije. Svi imaju otvorena vrata i nema razloga da na drugi način ti skrećeš pažnju, osim ako imaš neke druge namere. Zlonamerne su i dezinformacije da je Vlada Republike Srbije odustala od izgradnje nacionalne koncertne hale koja je bila jedna od velikih ideja Ivana Tasovca“, rekla je Gojković gostujući u programu televizije Hepi.

„Lično garantujem“, dodala je, „da je premijerka Ana Brnabić neko ko stoji iza tog projekta i da se čekaju određene dozvole da bi se krenulo“. Ona je naglasila i dodala da je nacionalna, odnosno Beogradska filharmonija deo programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Gojković je povodom proglasa uoči koncerta Beogradske filharmonije, rekla i da je, zajedno sa predsednicom Vlade i predstavnicima dva reprezentativna sindikata u kulturi, u decembru prošle godine potpisala ugovor kako bi se sa Ministarstvom finansija pronašlo rešenje za povećanje zarada.

Govoreći o projektima u kulturi previđenim programom „Skok u budućnost – Srbija 2027“, Gojković je rekla da su obuhvaćena i rešavanja prostora za Istorijski, Prirodnjački i Muzej Nikole tesle, kao i da će, nakon rekonstrukcije objekta stare pošte na Savskom trgu, naša zemlja dobiti prvi Dečji muzej i dve pozorišne scene za decu i mlade.

Podsećajući i da je, nakon obnove Centralne kule, u planu priprema stalne postavke u Memorijalnom centru „Staro sajmište“, Gojković je navela da su i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u toku radovi na rekonstrukciji velike i scene „Bojan Stupica“.

Naglašavajući da je decentralizacija kulture strateško opredeljenje državne i kulturne politike, Gojković je podsetila da će uskoro u Pirotu biti otvoren moderan Multifunkcionalni kulturni centar, da se u Paraćinu završava Muzej staklarstva, a da će u Požarevcu biti Galerija Milene Pavlović Barili. Takođe je rekla i da je u toku realizacija obnove kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Кarlovaca, navodi se u objavi Ministarstva kulture.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare