Mala scena Bitef teatra „Bitef Studio“ otvara se gostovanjem Teatra Fort Forno

Kultura 05. dec 202216:26 0 komentara
Žena iz Porto Pima

Mala scena Bitef teatra - Bitef Studio,  biće otvorena i počinje sa radom 20. decembra, gostovanjem predstave Teatra Fort Forno, iz Bala u Hrvatskoj.

Žena iz Porto Pima, monodrama, prema tekstu Antonija Tabukija i u konceptu i režiji Miloša Latinovića i izvođenju Jugoslava Krajinova, svoju premijeru imala je jula 2022. na Bembo festu – Festival malih formi u Balama.

Predstava „Žena iz Porto Pima“, bazirana je na sadržaju istoimene priče Antonia Tabukija, znamenitog italijasnskog književnika, koji je nekoliko godina živeo na Azorskim ostrvima, u Atlanskom okeanu. Priče u knjizi „Žena iz Porto Pima“, potiču iz tog perioda i nadahnute su događajima i životom ljudi na tim ostrvima.

Mala scena Bitef teatra – Bitef Studio razvijaće moguće kamerne forme teatarskog izraza – pozorišne minijature: intimističke ili angažovane predstave i performanse, koje nastaju kao plod umetničkih iskoraka u istraživanje i razvoj novih izvedbenih formi.

Na maloj sceni  Bitef teatra – Bitef Studio biće organizovani i umetnički seminari, paneli, predavanja i radionice koje promovišu i pomažu ustanovljavanju svežeg pozorišnog jezika – žanrovskih struktura koje kombinuju i unapređuju savremeni pozorišni izraz.

Bitef Studio je formiran je sa namerom da se pojačaju prostorni i sadržajni kapaciteti Bitef teatra, pozorišta koje se trudi da razvijajući tekovine Bitef festivala, opstane kao krovna institucija za promociju nezavisnih umetnika i trupa iz regiona.

Tako je „škola mišljenja Bitef teatra“ – koja se odnosi na formiranje mladih hrabrih i mislećih autora i publike – dobila svoju novu „učionicu“ – scenu koja će govoriti inovativnim jezikom pozorišnih tragalaca i istraživača, saopštilo je to pozorište.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!