„Mali rastom, veliku si senku pravio“: Oproštaj od Jagoša Markovića

Kultura 22. sep 202320:56 14 komentara
Filip Krainčanić/Nova.rs

Brojni saradnici i poštovaoci na društvenim mrežama se opraštaju od iznenada preminulog pozorišnog reditelja Jagoša Markovića.

„Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo ‘Sumrak bogova’, predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš“, navodi se na Fejsbuk stranici Beogradskog dramskog pozorišta.

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je saučešće povodom smrti Markovića i istakla da su svevremenske i dugovečne predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu osvajale i osvajaju srca publike kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni.

„Lik i delo Jagoša Markovića ostaće da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo. Njegovoj porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima upućujem najisrenije saučešće. Neka mu je večna slava“, poručila je Gojković.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre je napisao na svom Tviteru da nas je napustio „veliki srpski pozorišni reditelj“, koji je bio „velikan teatra koji će u umetnosti ostaviti neizbrisiv trag“.

Direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović je ocenio da je „otišao veliki maštar i meštar od teatra“, i da smo „imali tu čast da budemo njegovi savremenici i svedoci njegovog talenta i čudesne eruptivne energije“.

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović je ocenio da je Marković bio „grandiozan čovek i umetnik“, sa kojim je bio „svaki tren nezaboravan“.

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split su podsetili da je Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona, koji je snažan trag ostavio u brojnim pozorištima sa kojima je sarađivao, „pa tako i u HNK Split gde je 2014. postavio Molijerove ‘Učene žene'“.

Novinarka Mira Adanja Polak je napisla na svom Fejsbuku da neće zaboraviti Markovića „i njegova oduševljenja sa kojima je živeo i radio“.

„Volela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće njegov uvek isti, upitni pogled posle svake premijere: ‘Kako je bilo?’ A bilo je uvek fantastično“, napisala je Adanja Polak.

Novinarka Ljubica Gojgić je na svom Tviteru napisala da je Marković bio divan čovek „beskrajno talentovan u pozorištu, nenadmašno šarmantan van scene“.

„Mali rastom, veliku je senku pravio veliki Jagoš. Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima, okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali“, napisao je dramaturg Siniša Kovačević.

Od Jagoša Markovića oprostio se i direktor kampanja u pokretu Kreni-promeni.

„Velika faca pozorišne scene. Jagoš Marković. Nećete ga sresti kako Beogradom u kasne sate obučen kao dendi vozi biciklo i oči mu umesto puta lutaju kroz naočare zamišljeno ka zvezdama“, napisao je Manojlović na Tviteru.