Malkovič na Feliks Romulijani ispraćen aplauzom i vatrometom

Kultura 09. avg 202210:36 > 10:48 4 komentara
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Glumac Džon Malkovič nastupio je sinoć na Feliks Romulijani sa predstavom "Paklena komedija - ispovest serijskog ubice" u kojoj tumači glavnu ulogu.

U ovom muzičko pozorišnom događaju, uz američkog glumca, učestvuju dva ansambla – Orkestar Bečke akademije i Vroclavski barokni orkestar, i dva soprana Čen Riz i Suzan Lanbain, a komad je zasnovan na istinitoj priči o serijskom davitelju žena, Austrijancu Džeku Untervegeru.

POVEZANE VESTI

Komad donosi priču o mladiću iz Austrije osuđenom zbog ubistva, zbog čega je u zatvoru proveo 15 godina. U zatvoru je naučio da čita i piše,a pošto je od predsednika Austrije dobio pomilovanje, postao je veoma poznat dramski pisac, romanopisac, pesnik i novinar. Izveštavao je o nizu ubistava prostitutki u bečkoj šumi, dok je sva ubistva zapravo počinio on. „U komadu muzika predstavlja istinu, a Unterveger predstavlja niz laži, i to ne fantastično ubedljivih laži. Muzika predstavlja savest i ljudskost oličenu u ovoj predstavi“, objasnio je ranije Malkovič.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Soprani su izvodili arije iz dela Mocarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena, Gluka i Vebera, kojima je zajednička tema patnja žena.

Malkovič je kroz ispovest ubice koji je postao slavan pisac, provukao i kritiku medija i izdavaštva „koje ne zanima koliko je žena ubio, već koliko je kopija knjiga prodao“. Krikovan je i internet koji ga je „neistinom ili istinom (ako nije istina onda je lepo ispričana) načinili slavnim“, piše Nova.rs.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ekipa predstave ispraćena je ovacijama i aplauzom, a po završetku izvođenja krenuo je i vatromet.

Muzičko-scenski spektakl „Paklena komedija: ispovesti serijskog ubice“ na Rimskoj carskoj palati Feliks Romulijani kod Zajecara izvedena je u okviru muzickog festivala „ArtLink“.

Feliks Romulijana nalazi se na UNESКO-voj listi Svetske baštine.