Manojlović: Umesto da čestitamo na nagradi, mi ćutimo na „Quo Vadis, Aida?“

Kultura 30. dec 202110:02 111 komentara
N1/arhiva

Ovdašnji većinski odnos prema filmu "Quo Vadis, Aida?" je tišina i umesto da učimo kako se to radi i čestitamo dobitnicima, većinski ćutimo, poručio je za NIN glumac Predrag Miki Manojlović o odnosu većinske javnosti u Srbiji prema filmu bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić.

Svaka velika nagrada koju dobije film iz naše zemlje ili okruženja je važna za sve nas i za širi prostor Balkana. Zato što obraća pažnju sveta na našu kreativnost. Zato su prestižne nagrade važne ne samo za dobitnike, već za ceo region, ukazao je Manojlović.

„Quo Vadis, Aida? nosi fantastična glumica Jasna Đuričić, bez koje ne bi bilo ovog filma. Većinska tišina nije odgovor na tri najveće nagrade koje se mogu dobiti glasovima članova Evropske filmske akademije koje je ovaj film dobio„, istakao je on.

Upitan o poništenom konkursu Filmskog centra Srbije, Manojlović je istakao da su sva trojica reditelja, Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević, stvorili filmove koji su „branili kulturu naše zemlje gde god su bili prikazivani“.

„Međutim, u Upravnom odboru FCS ima samoproglašenih i nepotrebnih čuvara režima. Potpuno bespotrebno i neukusno je kršenje procedura obaranjem dobijenih konkursa. Neshvatljivo je i arogantno nerazumevanje Upravnog odobra i članova koji nisu od stida podneli ostavke“, konstatovao je Manojlović.

Glumac je istakao da nikada nije bio član nijedne politčke organizacije, što ne znači da nema mišljenje o politici.