Manski o filmu: Gorbačov dao svojoj zemlji slobodu, doživeo da je se ona odrekne

Kultura 14. sep 202113:24 > 14:12 8 komentara
Foto: Nemanja Stojanović

Vitalij Manski, reditelj filma „Gorbačov.Raj” o svom glavnom protagonisti i jednom od najznačajnijih političara 20. veka rekao je da je Gorbačov s njim bio kakav je bio i u filmu.

„Čovek koji je vladao polovinom sveta, a uspeo je da se vrati normalnom životu. Razmišljao sam o tački drame u koju sam ja ušao, a ona se sastoji u tome da je taj čovek dao slobodu svojoj zemlji, a doživeo je da se ta zemlja odrekla slobode”.

POVEZANE VESTI

Na konferenciji za medije 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, govorili su Vitalij Manski, reditelj filma „Gorbačov.Raj“, Maja Jelisić Cooper iz televizije Dox TV, Nikolaj N. Viktorov („Belosvetski otpad“), Marko Šipka („Zemlja“), Gana Jaroševič („Što dalje to bolje“), Marek Moučka i Tomaš Gič („U plitkoj vodi“), Inja Korać, selektorka programa Beldocs Teen, i Anđela i Davor Rostuhar („Ljubav oko svijeta“).

U Jugoslovenskoj kinoteci danas će biti održan i razgovor Vitalija Manskog i našeg sineaste Želimira Žilnika na temu “Dokumentarni film – ogledalo ili lupa?”. Tokom razgovora, koji će biti i strimovan uživo, dva velika autora osvrnuće se na stvarnost i činjenice u dokumentarnom filmu: u čemu je razlika između njih i šta im je zajedničko? Kako stvarnost utiče na slobodu izražavanja u filmu i da li ona zaista postoji u audiovizuelnoj sferi?

Maja Jelisić Cooper, predstavnica televizije Dox TV, o vezi sa festivalom Beldocs je izjavila: „Dox TV je mlad kanal koji je lansiran pre dve godine, i koji je od početka imao saradnju sa Beldocsom. Dobar dio filmova smo licencirali upravo sa Beldocs Festivala. Strategija nam je vezati se uz festivale kao što je Beldocs, tako da imamo uzajamnu sinergiju. Pored prikazivanja međunarodnih dokumentarnih filmova, zadovoljstvo nam je biti sponzor nagrade za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji. Želimo takođe podržati i regionalne i lokalne dokumentarce”.

Gana Jaroševič, rediteljka filma „Što dalje to bolje”, o svom ostvarenju je rekla: „Ovo je priča o slobodi. Ona je nešto najvrednije što može da ima bilo koja osoba. Takođe, tu je i ljubavna priča. Postoji mnoštvo različitih uglova gledanja. Za glavnog protagonistu sloboda ima posebno značenje. On je svoju slobodu, sreću i raj našao u Ukrajini u veoma udaljenom selu, gde može da bude osoba kakva želi da bude. Gde može da živi onako kako želi i bude istinski slobodan”.

Inja Korać, selektorka programa Beldocs Teen, o toj selekciji je rekla: „Ovo je program koji realiziramo od 2017. godine, sa idejom da je mlada publika naša buduća publika. Ukoliko ne krenemo razmišljati u smjeru da ih moramo razvijat, festival koji radimo i filmovi koje proizvodimo niko neće gledati kroz deset godina. S druge strane, čini nam se da je tinejdžerska publika možda i najteža, tako da smo zapravo s dokumentarcima krenuli ono što nam se čini najzahtjevnije. S vremenom smo došli do toga da su, posle filma „Ljubav oko svijeta”, zadnjih pola sata pitanja dolazila od naše tinejdžerske publike. Meni je to bilo osobno zadovoljstvo”.

Sedmog festivalskog dana u sredu 15. septembra u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u srpskom takmičarskom programu biće prikazan film „Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića, u kome je autor ujedno i protagonista. U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, Filip Martinović kreće u filmsku i životnu potragu za odgovorima na osnovno pitanje identiteta. Pre ovog filma biće prikazano i kratkometražno ostvarenje „Posedim i poćutim ni o čemu” reditelja Nikole Stojanovića. Oba autora učestvovaće u razgovoru o svojim filmovima.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, u 19 časova biće prikazan film „Belosvetski otpad” Nikolaja N. Viktorova (uz razgovor s autorom), koji na specifičan način način oslikava život na krajnjem severu Rusije, sa protagonistom Iljom u fokusu.

Komentari (8)

Vidi sve komentare