Marina Abramović dobitnica prestižne španske nagrade za umetnost

Kultura 12. maj 202116:26 > 16:279 komentara
N1

Srpska umetnica performansa Marina Abramović dobitnica je prestižne španske nagrade Princeze od Asturije za izuzetan doprinos u umetnosti, saopštila je španska fondacija.

Žiri je u obrazloženju naveo da je rad 74-godišnje Marine Abramović otkrio „do sada nepoznatu čulnu i duhovnu komponentu“.

Nagrada od 50.000 evra jedna od osam koju fondacija Princeze od Asturije, nazvana po španskoj princezi Leonor, godišnje dodeljuje u raznim oblastima, uključujući umetnost, sport i nauku.

Marina je rođena u Beogradu 1946. godine gde je studirala na Akademiji likovnih umetnosti a postdiplomske studije završila je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu.

Ona se 1976. preselila u Amsterdam.

Zajedno sa nemačkim performans umetnikom Ulajom (Ulay) 1988. godine izvela je performans „Hod po velikom zidu“.

Oni su pešice krenuli sa različitih krajeva Kineskog zida i za tri meseca prešli 2.000 kilometara, kako bi se tačno odredjenog datuma, prema dogovoru, sastali u jednoj tački zida. Taj susret je bio rastanak ovog umetničkog dueta nakon čega je Marina nastavila da radi sama.

Na retrospektivnoj izložbi 2010. godine u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Marina Abramović je izvela performans „Umetnik je prisutan“, tokom kojeg je provela 716 sati sedeći nepomično u tišini dok je hiljade posetilaca jedan po jedan sedelo nasuprot nje bez dodira ili razgovora sa njom.

Žiri je rekao da „hrabrost Marine Abramović u posvećenosti apsolutnoj umetnosti i privrženost avangardi pružaju dirljiva iskustva koja zahtevaju intenzivnu vezu sa gledaocem i čine je jednom od najinspirativnijih umetnika svog vremena“.

Ona je osnivač Instituta Marina Abramović (MAI), umetnost performansa u Hadsonu, Njujork.

Komentari

Vaš komentar