Marina Abramović na WeTransfer-u: Dok se čeka na aploudovanje umetnik prisutan

Kultura 19. mar 202113:54 11 komentara
Andrej ISAKOVIC / AFP

WeTransfer, platforma za slanje dokumenata, saopštila je da će sarađivati sa čuvenom umetnicom Marinom Abramović, čije će programe - gostujući kustos i metoda Abramović - narednih godinu dana predstavljati na svojoj stranici WePresent.

Saradnja podrazumeva „digitalno“ predstavljanje Abramović metode – vežbe te umetnice za publiku koja želi da uđe u prirodu performansa. Prema navodima platforme, taj program biće dostupan za „70 miliona ljudi širom sveta“ od predstojećeg leta, svakoga dana.

Marina Abramović, govoreći o digitalnom predstavljanju svoje metode, rekla je da ona donosi „istraživanje prisustva u vremenu i prostoru, u godini u kojoj povezivanje sa samim sobom nikad nije bilo važnije“ za sve nas.

“Nadam se da će svi učestvovati i zahvaljujem WeTransferu što mi je omogućio ovu priliku da podelim svoju metodu sa svima vama“, dodala je umetnica.

„Čini se da je Marina Abramović svugde ovih dana, a sledeći put kada budete slali fajlove nekom kolegi – umetnik će možda biti prisutan“, komentariše portal Artnet.

WeTransfer je saopštio i da počinje sa predstavljanjem radova petoro umetnika performansa u usponu, koje će lično birati Abramović.

U tom prvom delu saradnje kompanije i umetnice, Abramović je u okviru WePresent programa gostujućeg kustosa, izabrala petoro umetnika sa raznih strana sveta: Ana Prvački (Srbija), Mauricio Ianes (Brazil), Janis Papas (Grčka), Terens Koh (Kanada) i Regina Hose Galindo (Gvatemala). Njihova dela su već istaknuta na platformi WePresent.

Potrebno je samo da korisnici WeTransfera kliknu pored prozora za apludovanje fajlova i biće preusmereni na opsežan profil umetnika i njihovih dela, u rubrici Art.

Urednica WePresent-a Holi Frejzer navela je da je, od kako je pandemija zavladala prošle godine, prostor digitalnog sveta postao neprocenjiv za očuvanje umetnosti.

“Naš novi program gostujućeg kustosa nastavlja digitalno pokroviteljstvo u okviru kojeg ugledni umetnici predstavljaju talente u usponu. Verujemo da je to od vitalnog značaja u svetu u kojem je umetnosti potrebna podrška u ovom izazovnom vremenu bez presedana“, dodala je ona.

Program predstavljanja Metode Abramović počinje u septembru. „Verujemo da će mnogi biti inspirisani dostignućima Marine Abramović i da će ceniti moć tehnologije u stvaranju novih iskustava u umetnosti“, rekla je Frejzer.

Pre Abamović, sa WePresent-om su sarađivali Bjork, Tajler Mičel i Solanž Nouls. Ta kompanija navodi da ima oko četiri mioliona čitalaca mesečno u više od 190 zemalja.