Marko Krstić novi direktor ZAPROKUL-a

Kultura 20. apr 202122:24 4 komentara
Printscreen

Književnik i diplomirani filolog opšte književnosti i teorije književnosti Marko Krstić je novi direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, saopšteno je iz te institucije.

Kako se navodi, primopredaja dužnosti direktora izvršena je u petak, 16. aprila u prisustvu odlazećeg direktora Vuka Vukićevića i saradnika.

Novi direktor Zavoda Marko Krstić rekao je da mu je neizmerna čast i zadovoljstvo da bude na čelu ustanove koja se u osnovi bavi najvažnijim duhovnim segmentom društva – kulturom i njenim razvojem.

„Uz svesrdnu podršku Ministarstva kulture, moja ideja je da se delatnosti Zavoda što je više moguće približe javnosti, kao i da Zavod bude jedan od nosilaca u kreiranju kulturne politike i strategije Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Krstić je do sada radio (od 2019) kao šef redakcije i urednik kapitalnih izdanja u izdavačkoj kući Data status, piše Seecult.

Bio je predsednik UO Zadužbine Desanke Maksimović (2016-2020), čiji je bio i sekretar od 2007-2009. Radio je kao kopirajter u izdavačkim kućama Laguna i Službeni glasnik (2015-2019). U JP Službeni glasniku radio je ranije i kao izvršni urednik književno-umetničkih edicija (2009-2013).

Objavio je roman Viktorija (Mono i Manjana/Vulkan, 2011), za koji je dobio nagradu „Branko Ćopić“ 2012. godine, a bila je u užem izboru za NIN-ovu nagradu i nagradu „Danko Popović“. Autor je i romana Mundo libre (Laguna, 2019, 2020), te urednik knjige Antologija Agape Aleksandra Gajšeka (2016, Agape knjiga).

Jedan od osnivača književne grupe P-70 sa piscima Vladimirom Kecmanovićem, Slobodanom Vladušićem, Dejanom Stojiljkovićem i Nikolom Malovićem, a bio je i jedan od inicijatora bojkota NIN-ove nagrade za 2019. godinu, koju je dobio Saša Ilić za roman „Pas i kontrabas“, u izdanju Orfelina.

Primopredaja dužnosti direktora ZAPROKUL-a obavljena je 16. aprila u prisustvu sekretara te ustanove Danijele Obradović, rukovodioca rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova Milana Tomčića, predsednice UO Katarine Grujović Brković i članice UO Bojane Subašić, istraživačice kulturnog razvitka.