Matija Bećković proslavio svoj rođendan u Valjevskoj gimnaziji

Kultura 30. nov 202309:15 7 komentara
N1 / Milena Kuzmanović

Povodom obeležavanja 153. godišnjice Valjevske gimnazije i 84. rođendana akademika Matije Bećkovića, nekadašnjeg učenika ove ugledne škole, 29. novembra u svečanoj sali Gimnazije organizovana je promocija Zbornika đačkih radova o Matiji Bećkoviću i književni susret sa pesnikom. Zbornik sadrži radove učenika Valjevske gimnazije, Karlovačke, Filološke i Četrnaeste beogradske gimnazije.

Bogdan Petrović, učenik Valjevske gimnazije, čiji je rad objavljen u zborniku kaže da je Matija Bećković jedan od čuvara srpskog jezika i da mu je poetski uzor.

On kaže da mu znači to što pohadja Gimnaziju u koju je išao i akademik Bećković.

„To je za mene veoma značajno, sama ta činjenica, i ja sam zbog toga svestan kakva je ovo ustanova. Pored Matije Bečkovića ovu školu je učio i Vladika Nikolaj Velimirović, koji je postao svetac, Desanka Maksimović kao i mnogi drugi pisci i pesnici … Sima Pandurović je ovde bio profesor. Boravak u Gimnaziji i učenje u njoj u meni stvara jedan poseban osećaj jer ova Gimnazija ne liči ni na jednu drugu školu, sam miris kada udjete u školu je poseban, kao i atmosfera, koja je za mene podsticajna“, kaže učenik ove ugledne škole Branko Petrović.

Obraćajući se prisutnima Matija Bećković se prisetio kada je pre mnogo godina u Valjevu govorio na otkrivanju spomenika pesništvu u liku Desanke Maksimović i da ga ta situacija sa Desankom malo podseća na svečanosti povodom njegovog rodjendana u Valjevskoj gimnaziji.

„Kada je Desanki za života otkriven spomenik u Valjevu, bio je to dogadjaj kakvog do tada nije bilo, a Bog zna da li će ga više ikada igde biti. Dogodio se i mogao dogoditi samo u Valjevu. I nigde drugde u celom svetu. Desanka nije imala koga da pita šta pesnik čini kada mu otkrivaju spomenik. To nije dožive niko, osim nje. Sama se snalazila kako je znala i umela. Za tu priliku nije ništa govorila, obukla se prema okolini, neupadljivije nego inače. Prisutnima se obraćala šapatom kao da se pravdala da nije ništa kriva i molila da se na nju ne ljute“, prisećao se Bećković tog dogadjaja i to sećanje podelio sa gimnazijalcima.

Matija Bećković je pojasnio zašto ga taj događaj podseća na njegov rođendan.

„I mene bi, kao i ja Desanku, trebalo odbraniti, da se ne branim ja sam i da za tu čast nisam ništa skrivio i nemam nikakvih zasluga. Znam ko je došao na ideju da se Desanki za života podigne spomenik, a ne znam ko je došao na ideju da se u Valjevskoj gimnaziji već godinama obeležava moj rodjendan. Ima toliko gimnazija i gradova u Srbiji, ali se ni u jednoj ne obeležava rodjendan nekog njihovog djaka ili profesora. I to se dogadja samo u Valjevu, mestu mome dragom. Mog života neocenim blagom. Jer ne može se sakriti ni grad bilo koji ako pet gora oko njega stoji. I Valjevskoj gimnaziji, centru centra galaksiji“, rekao je na svečanosti u Valjevskoj gimnaziji Matija Bećković.

Akademik Bećković je rekao i da je Desanka svima pozajmila svoj lik, a da je izgleda njegov rođendan izabran za dan svih 153 generacija njegovih školskih drugova, profesora i djaka Valjevske gimnazije.

„Zato je moj rođendan, zajednički da ne kažem da je više njihov nego moj a na kraju i na početku, što je važnije od svega – to je dan Apostola i jevandjeliste Mateja imendana najznamenitijeg Valjevca prote Matije Nenadovića, koji je i preminuo na današnji dan“, rekao je na kraju svog izlaganja Matija Bećković klanjajući se i zahvaljujući prisutnima, učenicima i profesorima drage mu škole, ali i brojnim gostima.

Akademik Matija Bećković svoj rođendan poslednjih godina prigodno slavi u Valjevskoj gimnaziji na poziv učenika i profesora ove škole.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare