Mediji: Ostavke u UO Filmskog centra Srbije

Kultura 06. dec 202114:41 > 14:572 komentara
filmski centar Srbije
Izvor: N1

Još dva člana Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić podneli su ostavke čime je ovaj organ ostao bez predstavnika iz FCS, objavili su nezvanična saznanja Danas i Nova.rs.

Miroljub Stojanović, filmski kritičar i urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, i Anđelija Andrić, koordinatorka za međunarodne odnose u Filmskom centru Srbije, za razliku od ostalih članova UO jedini su bili protv poništavanja konkursa za eminentne reditelje na kome su autori Želimir Žilnik, Goran Marković, i Srđan Dragojeviić dobili sredstva na predlog stručne komisije.

POVEZANE VESTI

Ostavke na članstvo u Upravnom odboru ranije su podneli Aleksandar Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Sandra Perović, novinarka, filmska kritičarka i autorka emisije Velika iluzija na RTS-u. Erdeljanović je, kako je to ranije rekao, podneo ostavku pre sednice UO na kojoj se odlučivalo da li će konkurs za eminentne reditelje biti poništen, a Sandra Perović je to učinila tek pošto je glasala za poništavanje narečenog konkursa,  nezvanično saznaje Danas.

Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić nisu bili raspoloženi da daju izjave za medije.

Pored navedenih, članovi Upravnog odbora FCS su Vladan Živković glumac i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, Aleksandar Conić, producent, reditelj i scenarista, Miroslav Lekić, reditelj i Petar Jakonić, filmski i TV montažer, režiser i scenarista.

Asocijacija filmskih reditelja Srbije (AFRS) zatražila je od Jelene Trivan da im se omogući uvid u Zapisnik sa sednice Upravnog odbora.

Posle burnih rekacija i kritika u javnosti koju je izazvala sporna odluka UO FCS, ovo telo oglasilo se krajem prošle nedelje saopštenjem u kome je najavljeno da će „konkurs biti ponovljen, ali sa bolje preciziranim uslovima“.

„Nakon završetka konkursa uočili smo da su dva od tri izabrana filma više puta odbacivani od strane različitih konkursnih komisija Filmskog centra, i zaključili da ovaj poseban konkurs time nije doveo do očekivanog rezultata – da bude šansa za novo autorsko delo eminentnih reditelja, umesto da daje privilegovan status filmovima koji su odbačeni u redovnoj konkurenciji. Uvideli smo i da je potrebno povesti računa i o starosnoj strukturi reditelja, gde bi neku vrstu blage prednosti imali oni stariji. Zbog tih, a ne bilo kakvih drugih razloga, odlučili smo se da konkurs ponovimo, bolje precizirajući uslove konkursa na koji se, razume se, mogu javiti isti reditelji, i svakako da će sredstva dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima ovaj konkurs i namenjen“, naveo je UO FCS.

Reditelj Srđan Dragojević rekao je tada da je „natuknica da su dvojica reditelja već konkurisala na ranijim, redovnim konkursima pa je zbog toga UO poništio ovaj konkurs jeste – bezobrazluk, koliko i besmislica“.

„Pravilnik Konkursa za eminentne reditelje nije unapred ograničavao, pa je aposteriori ovaj argument – uvreda inteligencije i budalaština“, rekao je Dragojević, ističući da autor ima pravo da veruje u svoj projekat. „Goranu Markoviću je u prethodnom redovnom konkursu projekat sa kojim je konkurisao i bio odbijen pohvaljen, i sugerisano mu je od strane komisije da konkuriše na Konkursu za eminentne reditelje. Moj projekat, Škartovi, bio je tri puta u užem izboru i uvek je na kraju ispadao, pod više-manje neobičnim okolnostima. Uslovljavati eminentnim rediteljima kakav će film raditi je, pre svega, izraz nevaspitanja i lošeg ukusa“, dodao je, ističući i druge loše i netačne navode u saopštenju FCS.

Takođe „šokantno i skandalozno“, naveo je, jeste da Upravni odbor saopštava da će u istom konkursu koji će raspisati posle ovog „povesti računa i o starosnoj strukturi reditelja, gde bi neku vrstu blage prednosti imali oni stariji“.

„Neshvatljivo je da ovim, neospornim ejdžizmom, članovi UO brutalno vređaju starije kolege koji bi imali prednost, ne zbog filmova i nagrada, već zbog – starosne dobi. Znate, kada bi neko napisao – rediteljke koje imaju nešto veće grudi, imale bi neku vrstu blage prednosti, bio bi, momentalno, odveden u ludnicu. A članovi UO, potpuno nesvesni nekih bazičnih pravila pristojnosti, čine veoma sličnu stvar. Hoće li po propozicijama dodatne poene davati rediteljima koji hodaju sa štapom? Hoće li, umesto scenarija, od sada komisije gledati zdravstvene kartone reditelja i na svetlu proučavati njihove rendgenske snimke? Zaista, drage gospođe i gospodo, ovakvim stvarima ispadate, najblaže rečeno, smešni. Ovakvim saopštenjem članovi UO samo su se dublje upletkali u nekompetentnost i infantilan, gotovo pa – moronski pokušaj cenzure“, rekao je tada o odluci Dragojević.

Komentari

Vaš komentar