„Merzisajd i Bregzit“: Možete li da pogodite ko je glasao za Bregzit, a ko nije?

Kultura 20. feb 202210:382 komentara
Izvor: Sandra Ratković

„Merzisajd i Bregzit“, seriju fotografija berlinske fotografkinje Sandre Ratkovic posvećenu preokretima u Engleskoj koji idu ruku pod ruku sa glasanjem o Bregzitu, publika može da pogleda u Šok Koridoru u Novom Sadu od 22. februara do 9. aprila.

Sandra Ratkovic je nekoliko puta putovala u Englesku nakon glasanja o Bregzitu i fotografisala ljude i scene u Merzisajdu, u severnoj Engleskoj.

Osnovno pitanje serije fotografija je: Možete li da pogodite ko je glasao za Bregzit, a ko nije?

Sandra Ratkovic je pitala ljude u Merzisajdu da li može spontano da ih fotografiše na ulici. Nakon toga ih je pitala o njihovom glasanju i njihovom mišljenju o Bregzitu. Portreti se poigravaju sa očekivanjima gledaoca, tražeći od gledaoca da sam odluči da li je prikazana osoba možda glasala za Bregzit – ili ne.

Namera fotografkinje je da gledalac fotografija bude suočen, kroz ovaj proces, da ispita – i preispita – svoje internalizovane procene i pretpostavke.

Još jedno važno pitanje koje se Sandra Ratkovic nada da će ispitati svojim fotografijama je: Kakva je situacija ljudi u Engleskoj nakon glasanja o Bregzitu i kakve su implikacije u vezi sa vizuelnim promenama u svakodnevnom životu i urbanim scenarijima, kao što je porast patriotskih simbola.

Naročito u poređenju sa tradicionalnom slikom i estetikom Velike Britanije.

Sandra Ratkovic (1980, Frankfurt, Nemačka) je fotografkinja iz Berlina. Njen rad se fokusira na umetničkoj dokumentarnoj fotografiji i zainteresovana je za “hvatanje” svakodnevnih aktivnosti kojima bi pričala priču o različitim mestima i različitim kulturološkim normama.

Komentari

Vaš komentar