Metropoliten muzej dobio rekordnu donaciju u iznosu od 125 miliona dolara

Kultura 01. dec 202107:241 komentar
Metropoliten muzej
Shutterstock

Metropoliten muzej u Njujorku je objavio da je primio najveću finansijsku donaciju u svojoj istoriji u iznosu od 125 miliona američkih dolara, što bi trebalo da omogući čelnicima muzeja da se dovrši stari proces obnove. 

Donacija je stigla od Oskara Tanga i njegove supruge Agnes Hsu-Tang, američkiih državljana kineskog porekla.

Oskar Tang je 1948. stigao u SAD kao izbeglica iz Kine, a tad mu je bilo tek 11 godina. Svoje bogatstvo je stekao u finansijama.

U objavi za medije iz Meta su poručili da će donacija biti upotrebljena za obnovu soba posvećenih modernoj i savremenoj umetnosti, a nove prostorije će nositi ime supružnika Tang.

„Zahvaljujući izuzetnom daru, Oskar i Agnes su omogućili Metu da ispuni svoju ambicioznu misiju za generacije koje dolaze“, izjavio je u saopštenju predsednik slavnog muzeja na Menhetnu Danijel Vajs.

Oskaru Tangu su 83 godine, a prema biografskim podacima radi se o arheologu i istoričaru umetnosti koji je potomak dinastije Ming. Bio je kulturni savetnik bivšem američkom predsedniku Baraku Obami i pri Unesco. Rođen je u Šangaju i sa 11 godina poslat u SAD, nakon što je njegova porodica iz Kine pobegla u Hongkong tokom komunističke revolucije 1948.

Postao je prvi Amerikanac azijskih korena koji je ušao u upravu Metropoliten muzeja, kojem već 30 godina donira novac, a finansirao je i pojedine izložbe, kupovinu umetnina, kao i pređašnje obnove.

Komentari

Vaš komentar