Mileni Marković i Ceci Bojković uručene NIN-ove nagrade

Kultura 12. apr 202219:31 3 komentara
N1

Svečano su uručene NIN-ove nagrade. Za najbolji roman u protekloj godini knjižvenici Mileni Marković za roman "Deca", kao i nagrada za ličnost godine glumici Svetlani Bojković.

PROČITAJTE I:

Prošle godine virtuelno, ovog puta uživo. Dobitnice NIN-ove nagrade za najbolji roman i ličnost godine proglašene su još krajem januara, ali je svečanost dodele priznanja tada odložena do boljih epidemioloških uslova.

Mileni Marković dodeljena je NIN-ova nagrada za roman-poemu „Deca“. Žiri je tada rekao da taj roman predstavlja veliki iskorak za savremenu srpsku književnost, ocenjujući da se radi o jednoj od knjiga koje će se pamtiti.

Na svečanom uručenju nagrade književnici, član žirija Ivan Milenković rekao je da je roman „Deca“ sačinjen od čistog jezika, rečenica koje nemaju vremena, kratkih kao stihovi i pisan krvlju.

Priznanje je Mileni Marković uručio prošlogodišnji dobitnik Svetislav Basara, a književnicu su prisutni u sali pozdravili burnim aplauzom.

NIN-ova nagrada za ličnost godine otišla je u ruke glumice Svetlane Cece Bojković, koja se istakla angažmanom u ekološkom pokretu.

Redakcija NIN-a, koja je to priznanje ustanovila 2015, ovu odluku donela je imajući u vidu jačanje svesti građana o važnosti borbe za zdravu životnu sredinu i angažman glumice na ekološkim protestima. Nagradu joj je uručila proslogodišnja dobitnica, lekarka Lejla Ćeranić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare