Mili Turajlić uručen francuski orden viteza

Kultura 30. nov 202218:3511 komentara

Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiju Fatih Aksal uručio je Orden umetnosti i književnosti, u rangu viteza rediteljki Mili Turajlić i poručio da je ona humanista slobodnog duha i angažovana umetnica koja gradi mostove između kultura u svetu, a posebno između Srbije i Francuske.

„Ako talenat treba da bude priznat, onda veliki talenat treba slaviti“, naglasio je Aksal i podsetio da je i njena majka, Srbijanka Turajlić odlikovana francuskim ordenom.

„Svi znaju da je bila izuzetna ličnost, angažovana na polju mira i demokratije“, rekao je Aksal.

On je istakao da su svi filmovi Mile Turajlić francusko-srpske koprodukcije.

Aksal je naveo i da ga raduje što je ministarka kulture Maja Gojković i formalno zamolila za ekspertizu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i najavio da će uskoro biti potpisano Pismo o namerama povodom saradnje na uspostavljanju velikog Filmskog centra u Srbiji.

Turajlić je zahvalila na priznanju koje joj dodeljuje Francuska.

Tanjug/ Vladimir Šporčić

„U Francuskoj se dokumentarni film smatra ‘filmom’, a kinematografija se smatra umetnošću“, naglasila je Turajlić.

Za mene je francuski jezik uvek bio tajni jezik odraslih, rekla je ona i podsetila na veze svoje porodice sa Francuskom i Parizom.

„Ovaj orden je čast i on me podseća na veče kada je francuski orden dodeljen mojoj majci“, rekla je Turajlić i dodala da ceremoniji prisustvuje i njena ćerka Neva, ocenivši da je ona „prava srpsko-francuska koprodukcija“.

Mila Turajlić je sa kolegama osnivala festival Sedam veličanstvenih, Udruženje dokumentarista Srbije, a među jenim istaknutim dokumetarnih filmovima su „Sinema komunisto“ i „Druga strana svega“.

Komentari

Vaš komentar