Ministarstvo negira tvrdnje Siniše Kovačevića: Budžet za kulturu je razvojni

Kultura 16. jan 202314:46 6 komentara
Narodni muzej Srbije Beograd
Shutterstock

Ministarstvo kulture saopštilo je da su ocene predsednika skupštinskog Odbora za kulturu Siniše Kovačevića o ulaganjima u kulturu tendenciozne i netačne i da je i pored teških globalnih okolnosti budžet za kulturu razvojni.

„Ono što se prećutkuje je podatak da predviđeni ukupni budžet Ministarstva kulture za 2023. godinu iznosi nešto više od 14 milijardi dinara, a u odnosu na budžet za kulturu za 2022. godinu, veći je za oko 753,7 miliona dinara ili za 5,66 odsto“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u to nisu uključena sredstva preostalih nepovučenih sredstava kredita za obnovu infrastrukture u kulturi, kao ni izdvajanja drugih nivoa vlasti – pokrajinske i lokalnih samouprava.

PROČITAJTE I:

„Nasuprot paušalnim tvrdnjama kako je sve u oblasti kulture zasnovano samo na obećanjima, ističemo da konkretni pokazatelji demantuju ovakve stavove“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su otvoreni Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej Srbije, obnovljeno pozorište „Bora Stanković“ u Vranju, projektovana Koncertna dvorana i da je u počela rekonstrukcija i adaptacija multifunkcionalnog kulturnog centra u Pirotu i izgradnja nove scene Narodnog pozirišta Niš.

„Činjenice jasno pokazuju da je samo u poslednje dve godine rekonstruisano ukupno 48 kulturnih centara i domova kulture u Srbiji, kroz program ‘Gradovi u fokusu’ sa 700 miliona dinara, koji je važan deo kulturne politike i koncepta koji je usmeren upravo na stvaranje uslova za nastanak novih mladih umetnika“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare