Ministarstvo: Odobrili smo ULUS-u projekat – 9,54 miliona dinara za krov „Cvijete“

Kultura 03. mar 202414:49 4 komentara
N1

Nakon saopštenja ULUS-a u kojem je to udruženje navelo da tri meseca nije bilo sastanka radne grupe Ministarstva kulture za rešavanje problema sa kojima je suočen umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, niti su bilo kakvi koraci preduzeti, Ministarstvo je objavilo da odobrilo projekat ULUS-a u iznosu od 9.54 miliona dinara za taj paviljon.

Кomisija Ministarstva kulture odobrila je projekat Udruženja likovnih umetnika Srbije za tekuće održavanje krovnog pokrivača i krovne konstrukcije na Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu u iznosu od 9,54 miliona dinara na Кonkursu za zaštitu, očuvanje, korišćenje i upravljanje nepokretnim kulturnim nasleđem, navodi se na instagram stranici ministarstva.

Takođe, Ministarstvo kulture je uputilo 27. februara ove godine dopis Republičkoj direkciji za imovinu, kao nadležnom organu za raspolaganje državnom imovinom, i izjasnilo se da se ULUS-u omogući zakup prostora Cvijete Zuzorić po povlašćenoj ceni koja iznosi 10 odsto od tržišne vrednosti, dodaje se.

Ministarstvo je predložilo i da, što se tiče opredeljivanja prostora za privremeni smeštaj ULUS-a dok traju radovi na rekonstrukciji i sanaciji objekta, Republička direkcija i ULUS u neposrednoj saradnji, sagledavajući potrebe ULUS-a i mogućnosti koje ima Direkcija, iznađu zadovoljavajuće rešenje.

Obnova „Cvijete“ nakon konstituisanja Vlade

Kako se tvrdi u saopštenju, nakon konstituisanja Vlade Srbije zajedno će se pristupiti obnovi i rekonstrukciji ovog važnog spomenika kulture.

„Ministarstvo kulture nastaviće da radi na unapređenju polažaja uslova za rad umetnika i svih zaposlenih u kulturi i rešavanju svih pitanja od značaja za umetnike“, zaključilo je ministarstvo.

Udruženje likovnih umetnika Srbije, čije je sedište u umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, prethodno je saopštilo da u tri poslednja meseca, uprkos najavama i obećanjima, nije održan niti jedan sastanak radne grupe koja treba da se bavi rešavanjem statusa tog paviljona.

Na drugom sastanku radne grupe za rešavanje imovinsko-pravnog statusa Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” pri Ministarstvu kulture, održanog 7. decembra 2023. godine, eksplicitno je dogovoreno da će se naredni sastanak uz preuzimanje konkretnih koraka održati do kraja 2023. godine, navodi ULUS.

„Međutim, prošla su tri meseca da sastanak nije najavljen, niti su bilo kakvi koraci preduzeti. U međuvremenu, ULUS je uputio dva dopisa Ministarstvu kulture na koje takođe nije dobio odgovor“, dodaju likovni umetnici.

„Nakon ulaganja velikog napora u pokušaj saradnje sa Ministarstvom kulture i Republičkom direkcijom za imovinu, uvideli smo da ovaj put ne vodi ka rešavanju dugogodišnjeg nerešenog statusa Udruženja u Umetničkom paviljonu, te smatramo da se time krši jedno od osnovnih ljudskih prava na mirno uživanje privatne svojine ciji je titular ULUS kao naslednik Društva prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić”, koje je gradilo objekat, a na inicijativu Udruženja likovnih umetnika“, istakli su oni.

Shodno tome, kako zaključuje ULUS, stiče se utisak da Udruženju ne preostaje ništa, do da svoja prava na vlasnistvo, upravljanje i korišćenje UP “Cvijeta Zuzorić” potražuje putem svih raspoloživih pravnih mehanizama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare