Mira Brtka u Rimu: Retrospektivna izložba “Budućnost je iza nas”

Kultura 10. jul 202416:42 2 komentara
Fondacija Mira Brtka

U Rimu se sutra otvara izložba naše umetnice Mire Brtke, koja je svoju umetničku karijeru i započela tamo.

Palazzo Esposizioni već mesecima prikazuje radove umetnice Karle Akardi (Carla Accardi), Galerija Borghese otvara svoja vrata za Luiz Buržoa (Louise Bourgeois), dok Nacionalna galerija moderne i savremene umetnosti u Rimu priprema najveće iznenađenje, biser umetničkog leta, povratak Mire Brtke u zagrljaj večnog grada, u nastojanju da joj se oduži za sve što je uradila od ’60 tih godina prošlog veka na umetničkoj sceni Rima, navode organizatori.

„Budućnost je iza nas“ je retrospektivna izložba postavljena na 1000 metara kvadratnih izložbenog prostora ove prestižne rimske institucije kulture i prikazuje kapitalne radove iz opusa Mire Brtke – slike, skulpture, filmski rad i modni dizajn, reprezentativan izbor čuvenih Mirinih haljina – radove u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda.

Zahvaljujući koordinaciji Fondacije Mira Brtka iz Beograda i njenom osnivaču Miroslavu Rodiću – uz odobrenje direktorke GNAM-a, Renate Kristine Macantini (Renata Cristina Mazzantini) – izložba je postala stvarnost. Pored osnivača Fondacije Mira Brtka, među kustosima izložbe su i Ludovika Rosi Purini i Anđelo Bukareli. Izložba „Budućnost je iza nas“ predstavlja događaj kulturne diplomatije i deo je širokog programa inicijativa predviđenih Sporazumom o kulturnoj i obrazovnoj saradnji između Vlada Srbije i Italije, odobrenog 2012. godine.

„Umetnost ne poznaje granice, a ovo je prava prilika da u našem umetničkom nasleđu prepoznamo neodvojivi deo savremene svetske umetnosti.“

Retrospektivna izložba “Mira Brtka – Budućnost je iza nas“, biće održana u terminu od 11. jula do 8. septembra 2024. godine u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu, nadomak Vile Borgeze.

Budućnost koja se već desila – to je kontekst koji sažeto ali uverljivo ilustruje raskošnu umetničku ličnost Mire Brtke. Njena autentičnost se može opisati time da je bila renesansna ličnost novog vremena, a s tim u vezi, Italija, i preciznije, Rim, su bili od ključnog značaja za celokupno njeno stvaralaštvo. Bila je multimedijalna, multidiciplinarna i multikulturalna umetnica, koja je aktivno, nekada i istovremeno, stvarala u oblastima filmske i pozorišne režije, dramaturgije, scenografije, animacije, slikarstva, veza, vajarstva, kostimografije, modnog dizajna i umetničkog aktivizma.

Mira Brtka je završila studije režije na Akademiji za pozorište i film u Beogradu 1953. godine, i rad na filmu je dovodi u Rim. Slikarstvom je počela da se bavi posredstvom animacije, zatim upisuje Akademiju lepih umetnosti u Rimu i diplomira 1963. godine. Jedna od autentičnih činjenica vezanih za slikarstvo Mire Brtke je što je od početka slikala apstraktno.

Za kratko vreme realizuje veliki broj izložbi tokom 1960-ih godina, a članstvo u internacionalnoj grupi “Illumination” je posebno obeležilo njeno slikarstvo, posebno uticaj mentora, Nobuje Abea (Nobuya Abe). Od poetike „posle enformela“, Mira Brtka transformiše slikarski stilski izraz ka geometrizovanoj, plošnoj formi i dinamičnoj kompoziciji čistih tonova, i dalje, ka „Beloj slici“ reljefne strukture, koja se transformiše promenom uslova osvetljenja i dinamikom senki. Paralelno stvarajući na relaciji Rim-Beograd, posvećuje se, pored slikarstva, filmskom radu, zatim kostimografiji, pa modnom dizajnu, a bojeni potez četkom menja tekstilnim formama i vezom, tehnikom koja je vezuje za njeno slovačko poreklo.

„Posvećivanjem skulpturi u poznom delu opusa Mira Brtka osvaja i trodimenzionalni prostor kroz svoj umetnički rad. Izložba prikazuje mesto i ulogu Mire Brtke na savremenoj umetničkoj sceni, u kontekstima italijanske, jugoslovenske, vojvođanske, srpske i slovačke umetnosti.

„Mira […] nasledila je balkansko osećanje pripadnosti granici između Istoka i Zapada. Živa granica koja je tokom vremena uvek izražavala kulturno posredovanje puno razmene, alternativnih jezika i konceptualnih vibracija…“ navodi prof. Franko Purini.

Potpomognuta od strane Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinske Vlade Vojvodine, poslovnog konzorcijuma iz Novog Sada i AIK Banke, Fondacija Mira Brtka je svoju dugo najavljivanu ambiciju da Miru Brtku predstavi celom svetu, pretočila u stvarnost, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare