Mladi baletski igrač Luka Dimić dobitnik nagrade „Veruj u sebe”

Kultura 11. nov 202208:54 2 komentara

Nagradu „Veruj u sebe” za mlade i talentovane baletske umetnike osvojio je mladi baletski igrač Luka Dimić.

Svečano uručenje nagrade, koju po treći put dodeljuju ovaj Beogradski festival igre i Erste Banka, održano je u prostorijama Nacionalne fondacije za igru. Statuetu #verujusebe i novčani deo nagrade u iznosu od 120 hiljada dinara Luki Dimiću uručile su Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke i Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za igru i direktorka Beogradskog festivala igre.

Zahvalivši se na dodeljenoj nagradi, Luka Dimić je rekao da u svet baleta mladi uglavnom ulaze iz čiste radoznalosti, a da se zadržavaju samo oni koji vremenom uspeju da pronađu sve ostale vrednosti koje ovakvo nesvakidašnje odrastanje pruža. Istakao je i da se o nagradama i aplauzima ne govori mnogo, iako u tim godinama mnogo znače jer pružaju radost i nove šanse.

„Ovo priznanje dolazi neočekivano i zbog toga je uzbuđenje još veće. Nagrada koja promoviše i podržava umetnost ne može imati bolji naziv – #verujusebe je slogan koji inspiriše“, naglasio je on.

„Nagrada #verujusebe jedinstvena je u oblasti igre, jer prepoznaje mlade umetnike koji su na početku svog stvaralačkog opusa. Oni su hrabri i otvoreni za istraživanja, zainteresovani za usavršavanje i beskompromisni rad na putu ka uspehu. Zato je važno pružiti im ruku na početku“, izjavila je Aja Jung.

„Izuzetno se radujemo što dodeljujemo ovu nagradu koja ima za cilj ne samo da pohvali dosadašnja postignuća mladih baletskih umetnika, već i da ih osnaži u daljoj karijeri, da im da vetar u leđa da istraju, budu još bolji i posvećeniji u onome što rade. Osim već prepoznatog umetničkog talenta, jedan od razloga zašto smo se ove godine odlučili baš za Luku jeste njegov predani pedagoški rad, želja da pomogne mladim baletskim igračima u Srbiji, posebno muškim, da usavrše svoju igru, pronađu i izgrade svoju ličnost, veruju u sebe“, izjavila je Aleksandra Kosanović Strižak ovim povodom.

Proteklih godina nagradu „Veruj u sebe“ ponele su Sanja Ninković, balerina i koreografkinja, i mlada balerina, Lena Ćulibrk.

Luka Dimić je baletski igrač rođen 1996. godine u Beogradu, koji podjednako dobro govori srpski, engleski, mađarski, nemački i ruski jezik. Luka je pohađao Baletsku školu “Lujo Davičo”, a zatim i Baletsku školu Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, gde je radio sa pedagozima Frederikom Olivijerijem i Đulijom Rosito (Akademija Teatra milanske Skale). Na inicijativu Fondacije odlazi u Beč, gde je sa samo 15 godina primljen na Baletsku akademiju.

Posle četiri godine usavršavanja, u Beču počinje saradnju sa Baletom državne Opere koji je tada vodio čuveni Manuel Legri. U toj trupi je inače statirao kao učenik, a onda dobio i priliku da zaigra u bogatom repertoaru. Iz Beča odlazi u Budimpeštu, pa u Đer, gde je danas prvak Baleta. Sa ovom trupom, gostovao je u Bugarskoj i Kanadi, ali i širom Mađarske.

„Tokom leta i božićnih praznika, kada se vrati u Beograd, Luka se ne odmara, već predaje najmlađim baletskim talentima u Srbiji. Pokušava da ih pripremi za takmičenja u inostranstvu i da ih ohrabri da se bore i učestvuju na audicijama. Od izuzetnog značaja su Lukini razgovori sa muškim igračima u Srbiji, kojih skoro da uopšte nema, a na svom putu su često omalovaženi ili primorani da svoje snove o pozornici menjaju za neka druga, „korisnija” zanimanja. Lukin umetnički rad i svi uspesi podrazumevaju neodustajanje, a pedagoški rad u Beogradu kvalifikuje ga za nagradu #verujusebe“, navode organizatori nagrade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare